31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Днес е… 12 Октомври

Октоберфест

Или по-скоро днес не е било 12 октомври през 1582 година, когато заради преминаването към Грегориански календар денят е бил прескочен.

 

Но връщайки се към състоялите се 12 Октомври през вековете, днес е рожденият ден на двете Америки. Именно на тази дата през 1492 г. Колумб стига до Карибите, с което официално е първият европеец стигнал Америка. Само че, това става ясно доста по-късно, тъй като до последния си дъх той смята, че е стъпил в Източна Азия. Именно Индия е била целта му, или по-точно да докаже, че до нея може да се стигне пътувайки само на запад. Вместо това, обаче, той прави едно от най-важните географски открития. Кой да знае!

 

По-късно, през 1810 г., на 12 Октомври се състои първият Октоберфест. Представете си само, празникът е нямал ниииищо общо с бирата тогава. На тази дата баварците се събрали да отпразнуват сватбата на принц Людовик с Тереза Саксонска. Едва години по-късно се позволява консумацията на алкохол и Октоберфест придобива сегашните си традиции – наденички и еднолитрови халби с бира. Наздраве!

 

дъждобранДесетина години по-късно, в Шотландия е продаден първият дъждобран. Той е дело на химика Чарлз Макинтош, който се смята за изобретател на водоустойчиви платове. На него е кръстен и моделът от гумена тъкан. Практично, а!

 

Не липсват и известни личности, празнували и годишнини на 12 Октомври. На тази дата са родени Павароти, Рангел Вълчанов, Хю Джакман и Сашка Васева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии