22.1 C
Бургас
четвъртък, септември 28, 2023

Днес е… 18 Май

Пристанище БургасПристанище ВарнаЧестит ви морски петък! Защо морски? Ами защото на 18 Май са открити двете най-големи пристанища в България. Бургаското, обновено и модернизирано, отваря… вълни (защото врати не звучи много пристанищно) на тази дата през 1903 г., а Варненското, отново на 18 Май, но през 1906 г. Освен морския си туризъм, пристанищата са другият показател, по който двата града си съперничат. Нещо като Левски и ЦСКА на крайбрежието. Бургаското пристанище е по-голямо от Варненското като вместимост и „паркоместа“, но за сметка на това, обработва по-малко и по-леки товари. 

 

И като заговорихме за транспорт, нека се върнем на твърда земя за кратко, за да споменем, че днешната дата е от значение и за влакa-стрела. През 1990 г. TGV постига рекорда за ЖП скорост от върховните 515.3 км/ч. За справка… малко коли могат да достигнат тази скорост, въпреки че не се движат по стриктна линия.

Влакът-стрела 

Това е и датата, на която става известен Усмихнатият Буда. Колкото и позитивно и дзен да ви звучи това, не се залъгвайте. Името е всъщност на първото ядрено оръжие, което Индия детонира. 

 

У нас пък, това е датата на откриването на Народния музей. Случайно или не, датата съвпада със Световния ден на музеите. В България празнуват и зоопарковете, колкото и малко такива да са останали. В Русия пък, на тази дата празнуват Деня на славянската писменост. Традицията там е, празникът да се организира в различен град, своеобразна негова столица. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии