23.2 C
Бургас
сряда, юни 19, 2024

Днес е… 12 Юни

КлеопатраВ историята има филми, които не само правят от актьора звезда, но остават вечни и незаменими. Един такъв филм е Клеопатра, чиято премиера се състои на днешната дата през 1963 г. Ролята на вече покойната Елизабет Тейлър в този филм буквално я позлатява. За работата си тя получава рекордния хонорар от 1 млн долара (все пак говорим за 60-те години на 20-ти век!). Но освен това, на снимачната площадка тя за пръв път вижда бъдещия си съпруг – Ричард Бъртън, като привлекателен. До този момент те са се срещали, но той хич не и е допадал. Самият филм Клеопатра пък е един от най-скъпите за всички времена (тогава 44 млн, но пресметнати в днешни пари почти 300 млн долара). Бюджетът на продукцията се увеличава няколко пъти след избирането на Тейлър за ролята на Клеопатра.

 

И докато сме на кино вълна, на 12 Юни 1970 Лорънс Оливие получава благородническа титла. Той е първият в историята актьор, който е удостоен с такава чест от страна на британската монархия. Оливие е смятан за един от най-привлекателните актьори, идващи от острова. Със своя дълбок и плътен глас за него се говорело, че „няма по-подходящ и по-добър от него, когато става дума за Шекспир“, дори днес, 23 години след смъртта му, все още не се е появил актьорът, който да го замести.

 

Ане ФранкОставайки на Британска земя, няма да пропуснем и Шекспировия театър Глоуб. Той е построен през 1599, но 14 години по-късно изгаря в пожар. Няколко пъти е правен опит за възстановяването му, последният от които през 90-те години. Точно на днешния 12 Юни, през 1997 г., кралица Елизабет ІІ отваря новия, реконструиран „Шекспиров Глоуб“. Сградата се намира съвсем близо до оригиналното местоположение на театъра и до днес посреща любителите на Шекспир.

 

На днешната дата е родена и една известна „авторка“, но не с лъскавите си корици, премиери, червени килими и коктейли. Защото днес е родена Ане Франк – малката писателка, която никога всъщност не става такава. Тя е еврейско момиче, което заедно със семейството си се укрива в Амстердам по време на ІІ св. в. Дневникът, който си води, е известен днес благодарение на това, че баща и оцелява и го издава след края на войната. Мечтата на Ане се изпълнява, тя дори става прочута, но без дори да разбере това, тъй като умира в концентрационен лагер преди войната да приключи. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии