17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Днес е… 12 Март

Цензура в интернетВ светлината на скорошните протести против ограниченията на АСТА, днешният ден е една от първите стъпки към свободно интернет пространство.

 

През 2008 година, по искане на Репортери без граници и Амнести интернешънъл, 12 Март е обявен за Световен ден против интернет цензурата. Както знаем, някои страни забраняват достъпа до определени сайтове, както е известно, че в Турция не могат да разглеждат blogger.com, youtube.com и др. Концепцията на интернет е да предлага разнообразна информация, която да е на разположение на всеки един от всяка една точка на света. Нарушаването на правото на информираност е един вид потъпкване на човешките права.

 

Лайза Минели

Но 12 Март асоциират и с нещо позитивно в Китай и Тайван. След Иран, където отбелязаха Деня на залесяването на 5 Март, днес е ред на други две азиатски държави да засаждат дръвчета. Особено интересно е съвпадението на своеобразния ден за спасение на земята и аварията преди една година в Япония. На този ден реакторът във Фукошима се разтопи и разпръсна радиация, разпространила се до 30 км радиус около японската атомна електроцентрала.

Освен исторически и културни събития, 12 Март е и обикновен ден, в който, например, Лайза Минели празнува рождения си ден. Американската актриса е дъщеря на Джуди Гарланд и режисьора Винсънт Минели. Лайза е позната най-вече с гласа си, който звучи в не една кино и телевизионна продукция, включително мюзикълите „Ню Йорк, Ню Йорк“ от 1977 г. и „Кабаре“ от 1972, както и втория филм „Сексът и градът“ от 2010 г, в който изпълнява песента на Бионсе „Single Ladies“. Поздравления за нея и позитивен ден на вас!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии