14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 27 Април

Кон-тикиЧовек винаги търси начини да тества себе си, да изпробва уменията си, да се опита да надскочи силите си. Днес е 27 Април и ще си поговорим за един такъв мъж. През 1947 г. Тур Хайердал се отправя на опасно пътешествие през Тихия океан на… сал. Не сме прави, точното описание на плавателния съд е „Тръстикова лодка“ на име Кон-Тики. Тя е построена в Перу по автентичен метод с природни материали. Заедно с него пътуват още 5 мъже и, най-важното, един папагал – единствената жертва от това начинание. С тази лодка те изминават 8000 км. Особено смешното е, че тя настина им послужва, докато огромният Титаник не успява да върне пътниците си живи у дома. За своето пътуване Хайердал пише книга и създава документален филм, който е награден с Оскар през 1952 г.

 

На същата дата – 27 Април 1840 г. се полагат основите на Уестминстърския дворец  – сградата, която в момента помещава английския парламент в Лондон. Няколко години по-рано, Бетовен (композиторът, не кучето) завършва „На Елиза“ – едно от най-известните му произведения.

 

Компютърна мишкаНо да се върнем малко в съвременността. Вярвате или не, тази дата е рождена за… компютърната мишка. Тя е измислена със създаването на графичния интерфейс. До тогава, текстовият интерфейс изисква само клавиатура за управление. Но Xerox започват разработката на такава операционна система и заедно с нея представят през 1981 г. симпатичното устройство с име „Мишка“. Те не успяват да пуснат операционната си система, понеже никак не ги е бивало в криенето на тайни. Някак информацията за новата програма изтича и Apple ги изпреварват като пускат на пазара Macintosh. После ги следва и Microsoft.

 

Пък компютрите ни напомниха да ви споделим, че 27 Април е Световен ден на дизайна. Всякаквият там дизайн, какъвто съществува. В Русия пък празнуват нотариусите.

Хубав и високотехнологичен петък!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии