14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 21 Март

Лека нощВчера ви споделихме как един роман, публикуван през 1852 година – Чичо Томовата колиба, казва това, което всички мислят, но не коментират. Дискриминацията трябва да спре, защото в крайна сметка всички сме биологически еднакви. Различаваме се по географията си. Във връзка с това, 21 Март е Световен ден срещу дискриминацията, нещо като ден срещу мнението, че различният е чужд. Денят е свързан и с хората със синдром на Даун. А дискриминацията към хората с физически и психически проблеми, полови и възрастови разлики е също толкова страшна, колкото и тази, основана на расови различия.

 

Ако спрем да търсим разликите между нас и другите, ще започнем да намираме все повече прилики. Тогава ще можем да спим спокойно. А, да, това напомня, че днес е и Световният ден на добрия сън. Символично, а?

 

21 Март е оставил и отпечатък в музиката. Днес са родени Йохан Себастиан Бах и Пласидо Доминго. Футболният треньор Лотар Матеус и актьорът Гари Олдман също ще духат свещите.

 

ПоезияИ културата ни пази важни спомени от 21 Март през годините. От една страна, на тази дата е убит в дома си д-р Петър Берон. От друга – това е денят, в който е приет законът за общ български правопис.

 

Съвпадението на събития е като че програмирано от съдбата. Ако пък не ви харесва подобно романтично обяснение, поне днес се настройте на тази вълна. Защото честваме и Деня на поезията по идея на ЮНЕСКО. Затова се усмихнете и погледнете по-позитивно на живота!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии