21.1 C
Бургас
неделя, декември 3, 2023

Днес е… 28 Май

Крайслер БилдингСлед като в началото на този месец ви разказахме за Емпайър Стейт билдинг, днешния понеделник ще отделим за друга емблема на Ню Йорк – Крайслер билдинг. Небостъргачът е открит на 28 Май 1930 г. след скоростен строеж, невиждан дотогава – 4 етажа на седмица. Както личи от името, сградата била собственост на Крайслер, но не само това, архитектурните елементи на кулата силно наподобяват самите коли. Архитектът Уилям ван Елен се състезава със свой колега, проектирал и строящ друг небостъргач, днес известен като Тръмп тауър. Хитростта на Ван Елен му извоюва първото място, след като добавя още 2 метра и задминава съперника си. За съжаление триумфът му не трае дълго, тъй като няколко години по-късно се издига Емпайър Стейт билдинг.

 

Още на 28 Май завършва и реставрацията на една от най-известните творби на Леонардо да Винчи – „Тайната вечеря“. Художникът създава шедьовъра си за свой покровител и приятел, но вместо да използва класическите техники, заменя маслото с темпера. Това прави фреската изключително уязвима на атмосферните условия, а се досещате вероятно, че по това време за контрол на температура и влажност въобще не може да се говори. Цели 21 години трябват на екипа реставратори да възстановят „Тайната вечеря“, но дори тогава част от елементите на фреската остават догадки. Именно на тази дата през 1999 г. тя става достъпна за публиката, но при стриктен контрол на условията в Санта Мария де Грацие в Милано, където се намира.

 амнистия

На днешния 28 Май жените в Гърция получават право да гласуват (1952г.), а по-късно се създава и организацията Амнести интернешънъл, която брани човешките права.

 

Днес не липсват и рождени дни. Ето например, на 28 май са празнували Емилиан Станев и Иън Флеминг, за когото ви говорихме вчера. Тортичка ще си похапнат певицата Кайли Миноуг и бифшият кмет на Ню Йорк – Рудолф Джулиани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии