31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Днес е… 28 Април

Денис Тито

21-ви век. Звучи вълнуващо и изпълнено с приключения. И съвсем оправдава очакванията ни. През 2001 г. Денис Тито, американски милионер, използва парите си, за да се превърне в първия космически турист. Той използва руска совалка, за да достигне до Международната космическа станция на 28 Април, като с това записва името си в историята на галактическите пътешествия. Скоро, може би, ще има редовни „полети сред звездите“, които да изпълняват мечтите на любителите на научната фантастика. Какво би било по-вълнуващо от лятна почивка… в космоса?

Освен това, на тази дата е патентован климатикът (1914г). Московското метро стартира също на 28 Април през 1930 г.

 

Спаси жабите!

На днешната дата се отбелязва и Денят спаси жабите. Зад закачливия призив стои сериозна екологична програма за защита на земноводните. Не много хора знаят, но жабите са сред застрашените от изчезване живи твари. Затова днес символично ги целуваме по зелените муцуни. Не за да ги превърнем в принцове и принцеси, но поне, за да предпазим планетата си от тъжно съществуване без жаби. Че за какво ще се пишат приказки иначе? Представяте ли си принцесата да милва сурикат?

 

На 28 Април са родени и Феручо Ламборгини (автомобилният магнат), актрисите Пенелопе Круз и Джесика Алба и телевизионният майстор Джей Лено.

В българските учебници по история пък, четем, че на този ден Панайот Хитов преминава от Румъния в България заедно с четата си, на която Васил Левски е знаменосец. Целта не е въстание, а агитация – подготовка на българите за изпълнение на революционните идеи на Раковски, който по това време вече не е между живите.

Е, надяваме се това да ви стига поне за една съботна усмивка. Хубав ден!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии