17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Днес е… 16 Април


Три пъти ура за женското движение. Не, няма да феминизираме рубриката, нито пък ще правим женски преврат на Сложно.ком. Само ще подчертаем, че днешната дата е важна по страниците на историята именно с женското си присъствие.

 

Търновска конституция

А присъствието е сериозно. Не с едно, а с две геройства. Първото извършва Хариет Куимби през 1912 г., която става първата жена прелетяла със самолет над Ла манша (усмивката й можете да видите на снимката горе). Около 50 години по-късно, друга дама последвала примера на Хариет и поела по още по-дълго, околосветско пътешествие в небето. Това е Джералдин Мок – първата жена, обиколила света със самолет. Е, дами, светът е наш!

 

У нас, обаче, 16 Април се свързва с общонароден празник – приемането на Търновската конституция през 1879  г. Тя, разбира се, е подменена след 9 септември. Но важното е, че Търновската конституция е смятана за модерна, либерална и новаторска за времето си, създадена от юристи и интелектуалци със западно образование. По този повод днес е и Ден на юриста. Честит да им е професионалният празник. И да ни се налага да ги търсим само по приятни поводи!

Чарли Чаплин

 

Освен това, днес има цяла плеяда от важноособни рождени дни. На тази дата са родени актьорът от нямото кино Чарли Чаплин, както и композиторът Хенри Манчини, за когото вече си говорихме веднъж. Днес празнуват и актьорът Мартин Лорънс, папа Бенедикт XVI, заедно с датската кралица Маргарете II. А нейният рожден ден е и официален празник в Дания. Колко свеж и интересен е този почивен понеделник, а…  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии