23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Днес е… 29 Май

Крал Чарлз ІІИ те заживяха щастливо до края на дните си. Или поне докато не откриха добър бракоразводен адвокат. От филмите за юристи знаете, че около половината от сключените бракове оцеляват „докато смъртта ги раздели“. За останалите си има съдебни молби. Да, но доскоро това съвсем не беше така в Малта. Истината е, че това е последната държава, където разводът бе забранен до 2011 година. Но на 29 Май бе приет закона за разтрогване на брака. Следите на това закъсняло в Малта явление е, че там е съсредоточено силнокатолическо общество, а Рим твърди, че каквото Бог е споил, никой човек не би могъл да раздели. От встъпването в сила на закона, до днешната дата – 29 Май 2012 г. около 500 молби за развод са постъпили в Малта.

 

В Англия пък днес е годишнина от Реставрацията – възстановяването на монархията през 1660 г. 11 години минават след екзекуцията на Чарлз І, за да се завърне синът му на английска земя и да поеме властта. В тези години Чарлз ІІ обикаля Европа, търси помощ във Франция от братовчед си Луи ХІV, и се възкачва на трона на рождената си дата – 29 Май 1660 г. И то точно в годината, когато навършва 30 години. До днес са се запазили някои традиции, свързани с този ден, като например  тостове в Оксфорд и Кеймбридж.

 

29-mai-cocauvinА ако се чудите какво да вечеряте довечера, ще ви кажем, че днес е Денят Cock-au-vin. Петелът във вино е френският специалитет, който се готви и предлага на тази дата. Затова запретнете ръкави и… първо намерете петел, което май ще да бъде най-трудната задача. След това си подсигурете хубава оригинална рецепта и се развихрете в кухнята!

 

Според интернет източниците ни, днес е и денят на Розовото фламинго. И не, никакви препратки към службата му на гей-символ. Празникът си е на розовите симпатяги, стоящи на един крак. Днес е и специалният ден, отделен за възхвала на… сладоледения сандвич – бисквитка, вафличка, сметанов сладолед и хрупкава шоколадова заливка. Нищо, че е хладно и мокро навън! Според чичко Гугъл, днес е и денят „Задръж рестото“! Така че, отбележете като оставите бакшиш, може би за закупения сладолед?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии