8.1 C
Бургас
петък, март 1, 2024

За тайните на хомеопатията

Хомеопатията е алтернативен и нестандартен метод на лечение, който се практикува в Европа повече от двеста години. Но едва наскоро започва да добива все повече популярност и в родна България. Всеки, който е потърсил помощ от нея, знае какъв е благотворният й ефект върху организма. Доктор Христов практикува хомеопатия в родния си град Русе и се съгласи да ни съдейства, като отговори на следните ни въпроси. 


Slojno.com: Представете се на нашите читатели. От колко време се занимавате с хомеопатия?

хомеопатия– Казвам се Милен Христов, роден съм и живея в град Русе. През 1996 г. завърших магистратура по медицина в Медицински университет във Варна, но образованието ми не спира и до днес. Винаги съм се стремял да намирам най-удобните, безболезнени и ефективни методи за лечение на своите пациенти. Често конвенционалната медицина лекува успешно дадена болест, но уврежда други системи или органи у човека. Така, търсейки нови методи, с които се избягват тези странични ефекти, научих за хомеопатията и започнах да я изучавам. През 2004 година, след двугодишен курс, получих сертификат за хомеопатична терапия, издаден от Центъра за Обучение и Развитие на Хомеопатията (ЦОРХ) към МУ Варна. Оттогава я прилагам успешно върху своите пациенти.


Какво представлява хомеопатията?

Открита е преди 200 години. Създател на хомеопатията е Самюел Ханеман – немски лекар роден в Саксония (днешна Германия). Бил е токсиколог, дълго време е практикувал медицина, но бързо се е разочаровал от резултатите. Отказва се от тази практика и започва да превежда книги за лекарства. След откриването на хинина, му идва гениалната идея да експериментира с това вещество върху самия себе си. По време на своите опити, той установява, че в по-големи дози хининът предизвиква треска и влошаване на състоянието, докато при всяка следваща динамизация (разреждане на веществото чрез многократни разклащания) се наблюдава точно обратното. Самюел бързо съобразява, че това, което предизвиква определени симптоми при здрав човек, лекува същите симптоми при болен. Това е феноменът на безкрайно малката доза, чрез която се избягва токсичността. Името „хомеопатия” произлиза от гръцки и означава „подобно” „страдание”.хомеопатия


Как действа хомеопатията?

– Действа според така нареченият „феномен на подобието”. Пояснявам какво означава това. Често давам следния пример и на своите пациенти. При рязането на лук очите ви започват да сълзят. Но когато се извлече екстракта от това полезно растение и се разреди в безкарайно ниски дози, ефектът се обръща и вече не предизвиква тези неприятни състояния, а напротив – започва да лекува симптомите на настинка и грип. Хомеопатията е наука за големите разреждания на веществата. Субстанциите нямат странични ефекти върху организма както антибиотиците.


Тъй като споменахте антибиотици, обяснете ни каква е основната разлика между лечението с тях и хомеопатията?

Антибиотиците са химични вещества, които лекуват бактериални инфекции, 90% от които са причинени от вируси. Те само отстраняват симптомите и много често заболяванията рецидивират, докато хомеопатията се справя и с причините на болестта. Антибиотиците могат да увредят черния дроб, да причинят дисбактериоза на червата и редица други неблагоприятни последици. Списъкът с нежелани лекарствени реакции е дълъг. При хомеопатията не съществува този риск, избягват се неприятните странични ефекти. Хомеопатичните таблетки действат чрез стимулация на имуноглобулина, който отговаря за защитата на лигавицата, засилва се производството на антитела и интерферон (вещество с антивирусен ефект).


Означава ли това, че не съществува риск от предозиране с хомеопатичните таблетки? хомеопатия

– Такъв риск не съществува. Единствената грешка, която може да направи човек, е да предприеме хаотично самолечение, без да се е консултирал със специалист, който да му предпише подходящата за него терапия. Хомеопатът разглежда пациента от всички страни, затова прървата консултация може да отнеме дори два часа. След това се предписва индивидуално лекарство точно за този пациент – не просто за настоящата му болест, но за състоянието му като цяло. Този основен принцип на индивидуализираното предписване обяснява защо хора, с на пръв поглед едни и същи заболявания, могат да се лекуват с различни лекарства.

 

Какви са основните съставки на таблетките? хомеопатия 

– Това са различни източници като растения, минерали, животински и змийски „отрови” (например от пепелянка), мравчена киселина, пчелна отрова, мастилото на сепията и т.н. Приготвят се в специализирани хомеопатични лаборатории. Динамизацията е ключов етап в производството на хомеопатичното лекарство, критичен за качеството на крайния продукт. При разреждането последователно се намалява концентрацията на тинктурата майка. Често разрежданията са толкова големи, че не остава никаква химична следа от оригиналната субстанция.


Кой може да потърси помощ при лекар хомеопат?

– Всеки, който желае и е готов за тази стъпка. Към мен се обръщат хора от най-различна възраст и с разнообразни проблеми – тежки хронични заболявания, алергии, слаб имунитет, грип и настинки, дори ракови заболявания.


Може ли хомеопатията да се прилага върху малки деца и възрастни хора?

– Да, разбира се. Точно в това е нейният голям плюс. За разлика от останалите лекарства, хомеопатията не е противопоказна и може да се прилага както при бременни, така и при малки деца, възрастни хора.

хомеопатия


Може ли човек да се излекува от своя здравословен проблем, единствено с помощта на хомеопатията? 

– Това е много относително и зависи от редица фактори. Всеки пациент е строго индивидуален и реагира по различен начин на лечението, но в повечето случаи крайният резултат е задоволителен, а състоянието му се подобрява за дълъг период от време. Хомеопатията повлиява много добре на остри хронични, вирусни и алергични заболявания. При мен много често идват майки с деца, натровени от антибиотици и неадекватен начин на лечение. Не бива да се прибързва с изписването на агресивни медикаменти, защото имунната система на подрастващите и бебетата е много уязвима. Малките деца реагират изключително добре на хомеопатията, защото притежават добра реактивност (висока жизнена енергия). Методът на лечение изисква постоянство, той действа постепенно, за да се изгради траен имунитет в организма. Не е ефективен при остри дегенеративни състояния, при внезапен инфаркт, инсулт или някакви анатомични проблеми, за които се налага хирургическа намеса.


Имате ли много доволни пациенти? 

Няма да давам точна бройка, но мога да заява, че хомеопатията е подобрила начина на живот на много хора. Пазя досиетата на всеки един пациент и си водя архив. С риск да прозвучи нескромно, но ме търсят хора от различни краища на България, включително и от София, където по принцип има много хомеопатични заведения и практикуващи лекари. Много е важно доверието между доктор и пациент. Аз се стремя да отговарям на високите очаквания и нужди на пациентите си, вероятно затова толкова много хора се обръщат за помощ към мен. Давам консултации и в електронния си сайт, като се старая да обърна внимание на всеки, въпреки огромния брой запитвания.


 На посочения по-долу линк, доктор Христов отговаря лично на въпросите, които ви вълнуват. Повече информация относно методите на лечение с хомеопатия можете да откриете на сайта му.

http://tophomeo.com/contact

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии