17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Най-нелепият начин да умреш

         Смъртта е може би един от феномените на тази земя, с която шега не бива. Затова ние няма да се шегуваме с нея. Колкото и тъжна и несправедлива да е, все пак е естествен завършек на физическото ни съществуване и затваря цикъла „живот“. Сама по себе си смъртта е повод за сълзи и печал. Но понякога начинът, по който тя настъпва, е необикновен, странен, необичаен и дори леко смешен.

         Тук събрахме някой от най-ненормалните случаи на смърт в близкото и не толкова близко минало. Повечето засягат известни лица от сферата на науката, литературата, изкуството и т.н. и явно точно затова са документирани и запазени до днес. На вас оставяме сами да прецените дали да повярвате в истинността им или не. Факт е обаче, че всеки един от изброените примери физиологически е напълно осъществим.

         франсисФрансис Бейкън е един от изтъкнатите философи, учени и писатели на 16 в., но дори него нелепата участ не го е подминала. През 1625 г. той се събудил от люта снежна буря и внезапно се зачудил дали снегът не би могъл да се използва по същия начин, както солта, за да съхранява месо. Поръчал си човечецът живо пиле, заклал го и го изкормил с помощта на продавачката, след което излязъл на снега и се заопитвал да го натъпче със сняг, за да го замрази. По една или друга причина обаче, кокошката не замръзнала – от дългото стоене на студа, премръзнал самият Бейкън, в резултат на което починал. Официално се знае, че е умрял от пневмония, но всички са наясно, че той я е хванал от студа.

         Бая попара е надробил и Хорас Уелс. Той е правил задълбоченихорас изследвания на анестезията като метод за обезболяване в медицината. Хубаво, ама поради различните химикали, които се е налагало да пробва върху самия себе си, взел, че се пристрастил към хлороформ и даже нападнал две случайни жени, пръскайки лицата им с киселина. По-късно се оправдал, че по време на атаката бил в нетипично за личността си състояние (разбирай надрусан) и не осъзнавал добре какви ги върши. Няколко дни след това го открили с прерязано гърло (сам го е сторил), но не и преди да си инжектира солидна доза анестезия – дали за да не го боли, или просто защото му се е искало да вземе една последна доза, историята мълчи.

         Джером Родейл е откривателят на органичната храна и нейното движение. родейлАвтор е на високоуважавани научни трудове. През 1971 г. е поканен да даде интервю за Dick Cavett Show, но по време на първата част на шоуто главата му клюмва в ефир и той повече не проронва и дума. Причината за внезапната му смърт е инфаркт. Парадоксалното е, че обичал да казва, че ще доживее до 100, освен ако някой хиперактивен таксиметров шофьор не го сгази някъде. Уви! Ако искаш да разсмееш Господ, кажи му плановете си.

         Есхил е считан за бащата на древногръцката трагедия. Същинска комедия обаче се оказва неговата смърт – заблуден орел помислил главата му за скала и решава да си метне откраднатата костенурка там. Ударът се оказва фатален за наш Есхилчо. А какво е станало с костенурката, дори до днес никой не знае.

         джимДжим Фикс през 70-те години на 20 в. направо предизвиква революция със своята книга за ползите от джогинга. Тренирал усърдно и насърчавал и другите да правят така. Един ден просто излязъл от дома си, тръгнал да се засилва по алеята, но паднал и починал на място от сърдечен удар – нещо повече: аутопсията по-късно показала, че спортягата изкарал 3 по-слаби удара в седмицата преди смъртта си. Винаги съм казвал, че най-добрият спорт е гребане с лъжица!

         Хунският вожд Атила бил голям разгромител – армията му превзела голяма част от Азия, започвайки от Монголия та чак до Руската империя. След време решил да обърне внимание на интимния си живот и се взел с хубава девойка на име Илдико. В нощта на сватбата се показал като голям пияч и чревоугодник, но вследствие на това получил кръвоизлив от носа. Бил обаче толкова отрязан, че хич и не забелязал и си продължил с винцето. Чак на другата сутрин го открили удавен в собствената му кръв. На това му се вика да ти излезе сватбата през носа. Буквално!

         А чували ли сте за Тихо Брахе? Той бил датски астроном и физик и на неговите открития лежат тези на Исак Нютон. Една вечер бил поканен на банкет и поради своята по-силна от нормалното любов към пиенето, се почерпилтихо  солидно. Само че не това бил проблемът. Просто в тези времена се е считало за обида да напуснеш масата без разрешение, но Брахе се оказал твърде учтив, за да помоли да бъде извинен и да отиде да се облекчи. Той стискал ли, стискал, докато в един момент пикочният му мехур не изгърмял, оставяйки датския гений да умира бавно и мъчително в следващите 11 дни.

         люлиЖан-Батист Люли е френски композитор, който е известен най-вече с произведението си „Кралят на Франция“ (“King of France”). Някои източници посочват, че е починал от задавяне. Други обаче се кълнат, че смъртта му е била доста по-екзотична. По време на една от репетициите със свои ученици той толкова се увлякъл в потропването на жезъла си по земята, че без да иска го натиснал по-силно и си пробил крака. Починал малко по-късно от инфекцията в раната.

         Е, скъпи читатели, това са едни от начините, по които не е желателно да умирате. Не за друго, ами цял свят ще ви се подиграва даже след като сте си отишли. Не забравяйте, че един миг невнимание понякога може да ви коства цял живот смърт!

        

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии