14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 10 Юни

Автомобилни гумиПрез 21-ви век трудно си представяме живота си без телефона, интернета и колата. Но как ли са живеели хората, когато вместо автомобила – автоматик с климатик, са се возели в груби конски впрягове, които шумят и друсат и създават неудобства?! Е, поне до 10 Юни 1846 г., когато Робърт Томсън получава патент за първата гума. В живота си шотландецът се впуска в редица професии и навсякъде оставя белег след себе си под формата на подобрения и изобретения. Каучуковата обвивка на дървените колела той създава едва на 23 години, като представя по-тихо, по-лесно и по-комфортно пътуване.

 

10 Юни е и денят на Черната крава. За разлика от Милка, която има лилави петна и обича шоколад, обикновената черна крава е по-често срещана и предпочита алкохолните напитки. На нея е кръстен и коктейл, който се приготвя с ликьор Калуа и Кока Кола в съотношение 1:1. 

 

Йо-ЙоДнес е и денят на Йо-Йо-то. Играчката е позната на човечеството отпреди 500 г. пр. н. е. Изображения на играещи с йо-йо има още по гръцките керамични вази. През вековете дисковете му са се изработвали от дърво, метал и керамика в Китай, Индия, древна Гърция… Днес съществуват стотици варианти, форми и цветове, а още толкова състезания и турнири се организират за любителите му.

 

Родени на днешната дата са Джуди Гарланд, Лиз Хърли и Карло Анчелоти. Рожден ден има и Шуменският университет, учреден като филиал на СУ през 1971 г. В историята на Българската журналистика, това е денят, в който започва издаването на Ботевия вестник Дума на българските емигранти в Румъния.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии