11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 10 Май

Ден на книгатаДокато в Тайланд празнуват деня на хлебаря (именно на днешната дата), ние ще си поговорим за малко по-европейски събития.

 

В Германия днес е Ден на книгата. Да, знаем, че вече празнувахме един ден на книгата, но днес става дума за друг повод. На тази дата започва единадесетдневната „книжна клада“ в Германия. На 10 Май 1933 г. цяла Германия започва да гори книги, чиито автори са от еврейски произход, или които се смятат за „негермански“, т.е. в разрез с режима. В пламъците попадат Айнщайн, Карл Маркс, Ерих Кестнер, Зигмунд Фройд и др. Оскар Мария Граф пък се обижда дълбоко от това, че не присъства в, така да се каже, списъците за подпалки – нима не бил достатъчно добър писател и нима не говорел само истината? В резултат са унищожени хиляди ценни томове. Затова днешният ден се посвещава на ценността на книгата и литературата.

 

 

СлънчогледитеИ в Англия 10 Май е свързан с изкуството. Само че с изобразителното. На тази дата, през 1824 г., отваря Националната галерия в Лондон. В нея е възможно да откриете произведения на най-големите имена от всички епохи. Във величествената сграда „живеят“ картини на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаел, Тициан, Моне, Сезан и т.н. В една от залите на Националната галерия се намира и четвъртата картина от серията Слънчогледите на Ван Гог. Освен това, галерията си има и симпатичен магазин, в който можете да намерите репродукции, сувенири и различни вдъхновени от изкуството предмети. Защо да не си водите дневник в бележник със Слънчогледите, например…

 

На тази дата е завършена и първата презконтинентална железница – едно от най-великите технически постижения на САЩ за ХІХ в. Железопътната линия свързва двата бряга, с което улеснява търговията, комуникациите и, разбира се, пътуването между щатите.

 

Няма да пропуснем и да честитим рождения ден на супермодела Линда Еванджелиста и френския DJ Боб Синклер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии