20.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Днес е… 4 Март

Обикновено, след като празниците отминат, ние се отпускаме в рутината на обикновените дни, без да обръщаме внимание на поводите, които имаме, за да се чувстваме празнично.

 

Днес е… 4 март. На пръв поглед ден като всички други. Ако се разровим в историята, ще открием, че на днешната дата, през 870 година, се е провел VIII Вселенски събор в Константинопол. Именно там е взето решението за автокефалност на Българската православна църква. А това е от особена важност за нашите вярващи, защото определя България като част от Източното православиеFrank Sinatra.

 

Близо хилядолетие по-късно, през 1789 се провежда друг конгрес – този в Ню Йорк, на който се приема конституцията на САЩ. Пак на същата дата, но през 1849, се приема и тази на Австрия.

През 2012 г. 4 март отново е белязан с политически важно събитие – изборите за президент на Русия. Владимир Путин зае отново поста държавен глава.

 

Освен рожденния ден на конституцията си, в САЩ отбелязват и Националния ден на Граматиката. Идеята за този празник е сравнително нова и цели опазването на американския английски чист, тъй като уличният говор и интернет езикът почти заличават граматичните правила.

 

Като заговорихме за рождени дни, днес празник има и Микрофонът, измислен от Емил Берлинер. А на този ден през 1975 г. Чарли Чаплин получава и благородническата си титла от Кралица Елизабет II. Неповторимият Франк Синатра пък, издава първия си албум на… именно 4 март.

 

У нас пък рожденик е Теодосий Спасов (53). На всички останали, които имат или си намират повод да празнуват днес – поздравления от нас. Чувствайте се слънчево!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии