24.9 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Днес е… 14 Април

Кинескоп

Велика събота. Само часове преди Възкресението. Подготовката тече с пълни обороти. Боядисахте ли си яйцата? Ако да – бързо пуснете едно фотосче във фейсбук, за да ви видим произведенията. Може пък да получите награда…

 

А междувременно, за почивка, нека разгледаме събитията, с които 14 Април стои гордо в историята. Като например първата демонстрация на „елекронно-лъчевата тръба“. А? Какво? На тази дата е представен кинескопът на Томас Едисън (ето каква била тази тръба). Отново на 14 Април, в Швеция е показана първата кола Волво, която сигурно днес ще ни се стори много ретро. От другата страна на глобуса, на 14 Април се е състояла „премиерата“ на видеокасетата в Чикаго.

 

Календар

В Грузия пък, днес празнуват деня на майчиния език. Тоест на грузинския. А него го говорят повече от 4 милиона души. Граматиката му е шантава и сигурно доста трудна за изучаване, но пък звучи дори приятно.

 

През 1916 г. у нас настъпва суматоха. 14 Април прескача и настъпва веднага след 31 Март. Никакво объркване и всеобщо заблуждение! Напротив. През тази година България преминава към Григорианския календар и с това губи цели 13 дни.

 

Е, 14 Април се оказа не толкова скучноват и прозаичен. Усмихната събота и… да не забравите Сложно покрай яйцата и пухкавите козунаци!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии