31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Днес е… 14 Юни

Луси ХейлСтегнете се, издокарайте се и да вървим на купон, защото от 2012 остават точно 200 дни, в които да се наживеем преди светът да остарее с една година, а и ние с него. А говорейки за рождени дни, днес Тортичка ще похапнат приятелите на певицата/актриса Луси Хейл, която може би помните от Писък 4 и третия филм „Историята на Пепеляшка – имало едно време една песен“. Освен Луси, рожден ден на 14 Юни празнуват и Макси Джаз, Бой Джордж и Доналд Тръмп – бизнесменът, който превръща всичко в злато.

 

Своеобразен рожден ден има и Шенгенското споразумение, подписано през 1985 от Люксембург, Германия, Холандия, Франция и Белгия. Идеята на договора е да премахне контрола по границите, така че Европа да се превърне в свободно пространство за гражданите на страните членки, подписали всички клаузи. И докато ние се борим да отворим границите си (май повече навън, отколкото навътре), Ирландия и Великобритания продължават да държат на сигурността си. Сигурно са чели за нас с Румънците в интернет.

 

СтроубериВ САЩ, на другия край на земното кълбо днес празнуват Деня на Строубери Шорткейк. И това хич не е рецепта за сладкарски деликатес, а симпатично момиченце, което се появява по серия картички, нарисувани от Мюриел Фарион през 1977. Още преди Хана Монтана да подлуди световния пазар, Строубери и приятелите и се превръщат в маркетингова бомба. През 80-те излизат серии с кукли, ученически пособия, чинийки и чашки за кукленски чай, дрешки, козметика, видеоигри и ТВ сериали и куп други привлекателни за децата предмети. Честит празник Строубери!

 

На 14 Юни се отбелязва и Денят на кръводарителя. Датата хич не е произволно избрана, тъй като на този ден е роден Карл Ландщайнер – ученият, създал разделението на кръвните групи – ABO теорията. За това си откритие Ландщайнер получава Нобелова награда. В началото на 21-ви век се създава движение, което се опитва да убеди, че да дариш кръв е геройство и всеки би трябвало да бъде готов да помогне. Много флайери ще ви убеждават, че дори е полезно за мъжкото здраве да се дарява кръв поне веднъж годишно. По този начин, твърдят лекарите, кръвта се пречиства и обновява. Освен това тя се изследва и така абсолютно безплатно ви правят тестове за всевъзможни заболявания. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии