16.5 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Безсилни срещу стихията: Земеделци слагат „бурки“ и одеяла на зарзавата

Земеделците са в шок от ниските температури и убийствената градушка, която се изсипа вчера в почти цялата страна. Заради резкия спад на градусите, през нощта слана попари и малкото останали насаждения.

От безсилие и отчаяние фермерите завиват зарзавата с найлони, чували, дори одеяла, в опит да предпазят и малкото, което им е останало.

 gradushka22

„Ох,дано да ги спасим! Сега само за това си мисля дали ще им е добре!“, вайкат се земеделците. Други благодарят на Бога, че дъждовните дни не им позволили да засеят доматите и така успели да спасят реколтата, преди да бъде унищожена от природните стихии.

gradushka8

Това не е краят на тревогите обаче. Повечето фермери се притесняват растенията да не се запарят под найлоните, но се чудят какво да правят, тъй като се очакват още два дни с ниски температури. „Ако оживеят тази нощ, утре ще търся и аз чували. Трябва да сме на щрек и да действаме! Мисля че няма да се запарят с тия “ бурки“ само заранта им дайте въздух“, окуражават се един друг в градинарските групи.

gradushka7

„Каквото ,такова… при нас се изля много дъжд, някъде и градушка в областта… каквото е писано,не можем да се борим с природата. Стараем се да помогнем на растенията колкото ни е по силите!“, коментират вещите земеделци. „И аз съм ги повил с чували, а на пипера съм мятал одеяла на лехите. За краставичките и тиквичките съм изрязвал туби“, споделят опит други.

gradushka

„Вчера и нас ни удари градушка. Продължава да е дъждовно и студено повече от денонощие след основното бедствие. Ясно ми е, че почти всичко е загубено. Има ли смисъл да се пръскат дръвчетата? Четох, че се пръскат овошките с бордолезов разтвор до 24 часа след градушка. Но при прогноза 7 градуса и дъжд през час, май остава да си пожелаем да сме живи и здрави и да си косим тревата“, болезнено изплакват потърпевшите.

Повечето стопанства са се застраховали и са сложили мрежи против градушка, които да предпазят посевите. Тя помага и при слана.

gradushka4

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии