23.8 C
Бургас
събота, юни 22, 2024

Внимание! И мъжете заболяват от рак на гърдата!

Факт. При това обезпокоителен. Счита се, че 1 % от раковите заболявания на гърдата засягат мъжете, колкото и типично женска болест да е това. У нас според националния раков регистър 53 мъже са болни от рак на гърдата. Годишно в САЩ 1450 американци чуват зловещата диагноза „агресивен рак на гърдата“, а по-лошото е, че 470 от тях умират. При мъжете тази болест е по-трудно лечима, отколкото при жените. Нещо повече – при мъжете е много по-малко вероятно да се подложат на химио- или лъчетерапия. male-breast-cancer11Симптомите обикновено са проявление на бучка, издутина в областта на гърдата/зърното, обръщане на зърното, кожна гънка и т.н.

         Ракът на гърдата най-често засяга мъже в напреднала възраст (60-70 години). Към момента обаче тази граница върви надолу. Много е вероятно метастазите да засегнат лимфните възли и тогава вече е късно за лечение. Както всеки друг рак, така и този до голяма степен се влияе от фамилната обремененост (наследствен е). Най-голям шанс да „изтеглят късата клечка“ имат мъже, които са родени с по-високи нива на естроген от нормалното.

         Самостоятелното изследване или случайно напипване на бучка е най-типичният индикатор за откриване на болестта. Ако откриете подобна аномалия, незабавно извършете консултация със специалист. Не забравяйте, че времето в подобни случаи винаги е един от решаващите фактори за успешното лечение!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии