11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Здравните опасности през лятото

Вярно е, че всички с нетърпение очаквахме мрачните зимни дни да отстъпят на дългите и душни летни такива. Е, внимавай какво си пожелаваш, че като нищо да ти се сбъдне. Днес ще поговорим за здравните рискове през това, а не само това лято, разбира се. Посъветвахме се със специалист, който ни разясни за опасностите, които ни дебнат зад всеки сенчест ъгъл.болен

Започваме, естествено, с прославилия ни по широкия свят летен вирус, изразяващ се в повръщане, стомашни болки, разстройство, висока температура и отпадналост. Наясно сме, че водата по Черноморието не е от най-чистите водни басейни в света. Една от най-големите и опасни бактерии, които тя таи в дълбините си, е тази от семейство е-коли, причиняваща инфекции в пикочните пътища. Дори носенето на бански не би могло да ни спаси, ако бактерията е решила да ни атакува, затова бъдете внимателни и ако усетите парене по време на уриниране или силен сърбеж в областта на слабините, потърсене незабавно лекарска помощ.

         Друг опасен фактор е слънцето. Да, същият този източник на живот, който задвижва флората и фауната на Земята. В малко по-превъзбудено състояние той може да се окаже опасен източник на удоволствие и топлина и да ни свърши „мечешка услуга“. Специалистите съветват да използваме качествени слънцезащитни масла, проверени и дистрибутирани само от доказани фирми, които макар и да са на по-висока цена, поне ни гарантират по-голям шанс с разминаването от няколко вечери спане на закачалката. Препоръчително е в часовия отрязък 14-16 ч. кротко да си седим у дома и да гледаме… е, която там турска сапунка дават по това време, вместо да се пържим на претъпкания плаж. Точно тогава ултравиолетовите лъчи са най-агресивни и увеличават риска от възникването на канцерогенни кожни образувания. Добре е често да се мажем с хидратиращи лосиони, тъй като слънцето, солената морска вода, хлорираната в басейна и ред други фактори изтощават и изсушават кожата ни. Къпането след морски приключения е абсолютно задължително, тъй като солта не е от най-големите приятели на кожата.

         боленНаблягайте на минералната, изворната вода, студените чайове и пресните фрешове, изобщо запасявайте се максимално с течности, тъй като те в големи степени борят лятната умора и жега. Мийте старателно плодовете и зеленчуците и не пропускайте повод да си ги хрупнете сурови или нарязани на салата за вечеря. Да не забравяме, че ключът към щастието се крие в самите нас и пак от нас зависи как ще боравим с него. Нека лятото бъде пълен с приятни емоции момент, който макар и кратък, ще ни остави безброй забавни спомени, с които да се разтушаваме през дългите и сиви зимни месеци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии