14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Защо трябва да има смъртно наказание?

Убийството на младата студентка от Велико Търново повдигна отново позабравения дебат „ЗА“ и „ПРОТИВ“ смъртното наказание у нас. Както винаги в България общественото мнение е разделено. Трудно може да се каже, коя страна взима превес, но може би е крайно време да прозрем, че права имат и жертвите, а не само извършителите на престъпление. Хората, които са загубили свой роднина или близък имат право на възмездие, а ако щете дори на отмъщение. Нека правосъдието да гарантира това, иначе може да се върнем отново във времената на уличната справедливост, които не бяха толкова далеч. 1469077116ccff83e1e1a3938f43d032_big[1]Противниците на смъртното наказание често казват – никой няма право да отнема човешки живот, но дали така ще мислят, ако някой изнасили и убие тяхното дете.

Тогава болката ще е реална, а няма да се гледа само статистически на поредното извършено престъпление. Как една майка да отделя пари да храни убиеца на нейното дете? Защото именно това става, когато престъпникът получи доживотен затвор без право на замяна. Ние данъкоплатците го храним, осигуряваме му охрана, за да може той да продължи да съществува. Съществуване, което е гавра с убития, убитите и техните семейства и роднини. Именно затова не трябва да се прави на по-католици от папата, а да върнем справедливостта. Стига вече сме мислили само за престъпниците, да помислим, ама истински и за жертвите.

Надежда за превъзпитание от убиец в нормален човек, могат да имат само силно заблудени хора. „Вълкът кожата си мени, но нрава не“. Диагнозата – убиец е напълно неизлечима болест. Именно затова смъртното наказание е метод, с който се е раздавало правосъдие преди хиляди години, та до днешно време. В една от най-силно развитите страни САЩ има смъртно наказание, и това би следвало да ни подскаже, че не само в ислямски държави съществува този метод на правосъдие. Може да звучи нечовешки, но единственото ефективно наказание за умишлено и жестоко убийство би следвало да бъде – смъртно наказание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии