2.1 C
Бургас
неделя, декември 10, 2023

Забавна игра на асоциации или как да преборите скуката

Драги ми „сложни“ приятели, искам да ви представя една много забавна настолна игра, която вчера изпробвах лично с моите приятели и съотборници-доброволци в Колежа за Международно Сътрудничество и Развитие в Англия. Оригиналното й име е Time’s Up! и можете да си я закупите от някое подходящо за настолни игри място, като някоя книжарница или интернет, или просто да импровизирате с подръчни материали, както ние направихме.

Освен, че ни излезе безплатно,  се скъсахме от смях. Така че независимо дали сте малка група от хора (минимум 4), или голяма парти компания (с повече от 14-16 човека ставя протяжно, но играчите сами си решават), която търси много смях и забавление, обезателно пробвайте тази игра! В нашия случай, друго много забавно нещо беше, че всички участници сме от различни краища на Европа, с всякакви разнообразни акценти на английски език. Но няма по-приятен начин да упражняваш чужд език от това – сред приятни хора и забавен повод.

 

Забавна настолна игра Time's Up!

И така, обяснявам как се играе Time’s Up!

Подготвят се еднакви по големина и цвят листчета хартия. От броя на участниците зависи какъв ще е броят на бележките, но нека вземем като оптимално число 42. Всеки участник трябва да напише на няколко листчета някакво известно име (разделя се бройката средно аритметично от броя на участниците и броя на листчетата). Това име може да включва всичко, което участниците считат за достатъчно известно или познато от обща култура. Може дабъде анимационен или филмов герой, известна личност от шоубизнеса, спортист, историческа личност и т.н.

Листчетата се събират и разбъркват. Участниците се разделят по двойки в отбор и е препоръчително да седнат един срещу друг.

Първият отбор стартира, като бележките са в единия от играчите и той обяснява на своя съотборник в 3 различни рунда с различни условия какво име е изтеглил. Съотборникът му се опитва да отгатне, като бележните се теглят последователно и се преминава на следващата, единствено когато се отгатне името. През това време някой от oстаналите участници засича 30 секунди. След изтичането на това време, на ред е следващият отбор от двама участници.

Обяснението на името в първи рунд може да се направи с каквито и да е думи (асоциации), стига да не се споменава конкретната дума, написана на листчето.

Обяснението във втори рунд се състои единствено от една дума. Тя може да бъде синоним, асоциация или нещо, което участникът знае, че ще помогне на съотборника му да се досети… Но само една единствена дума (различна от написаната на листчето).

Обяснението на името в трети рунд е най-интересната част – чрез правене на мимики, жестове и издаване на звуци, но без отваряне на устата.

Както става ясно и през трите рунда между играчите циркулират едни и същи думи, и по този начин, който е внимавал достатъчно, може бързо и лесно да отгатне имената, само по памет от предишния рунд (рундове). Всеки път, когато участник е обяснил на съотборника си дадено име и той е отгатнал, обясняващият задържа листчето за себе си. Това се прави с цел преброяване на познатите имена по-късно.

Изчисляване на резултатите: В края на всеки рунд се преброяват листчетата, които всяка „двойка“ е събрала. Записват се на лист. След приключване на трите рунда, се сумират точките и за победител се счита отборът с най-висок брой точки, респективно познати имена.

 

times-up

Разбира се, това са правилата в общи линии, които винаги могат да бъдат разкрасени или не чак толкова стриктно спазвани, важното е да има много СМЯХ! Например в нашия случай, някой беше написал името на Мария Кюри, и тъй като имаше участници, които не знаеха коя е тя, играчите постоянно прескачаха името и, преминавайки на следващото листче. Да не забравяме, че всеки има едва 30 секунди, в които трябва да се опита да обясни на съотборника си максимално имена.

Ако желаете да разучите играта още по-професионално, просто гугълнете „Time’s Up boardgame  и ако не разбирате английски ползвайте транслейтъра или помощ от приятел. Приятно забавление!

Споделям и видеото от нашата игра, за да ви се изяснят правилата и да се посмеете:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии