14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 30 Април

ВещицаЗа днешния ден се смята, че притежава мистична сила. Защото в нощта на 30 Април се организирали древни ритуали за плодородие. Викингите посрещали пролетта, а през Средновековието, в Германската митология, този ден се е смятал за празник на вещиците и другите им там караконджули, които се опитвали да омагьосат пролетта, така че тя да не настъпи. Но католическата църква отново замества езическото с християнското. На този ден Валбурга е канонизирана за светица. Тя била племенница на свети Бонифиций и прекарала живота си в манастир.


Днес обаче малко се замисляме за Християнските празници извън Коледа и Великден. И може би някой друг имен ден. Затова, ако не ви привлича Валпургиевата нощ, защо да не отбележите рождения ден на World Wide Web. WWW или Мрежата е представена на 30 Април в ЦЕРН през 1993 г. 


Джордж Вашингтон

По-назад във времето, през 1789, Джордж Вашингтон встъпва в длъжност като първия истински президент на новосъздадените САЩ. Той е сред най-обичаните и уважавани личности в американската история. Участва във Войната за независимост, но вместо еднолично да оглави свободна Америка, той участва в президентски избори. И ги печели, при това с пълно единодушие, което оттогава не е постигано при демократични избори.


У нас пък, на тази дата се разделяме с музикалната телевизия ММ, собственост на Камен Воденичаров и съдружниците му. До 2010 г. ММ често е определяна като най-влиятелната телевизия в българските музикални среди. Наградите пък – за най-важното събитие в социалния календар. Целта на ММ е изцяло развитието на българската модерна музика. Уви, когато е закупена от собтвениците на Диема (и Нова телевизия) тя е закрита, тъй като не носи обещаните успехи. На нейно място стартира Нова спорт. 


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии