18 C
Бургас
събота, май 8, 2021

ВАЖНО: От МВР Бургас дават съвети за туристи – Как да се предпазим от крадци

Авторите на криминологически проучвания са почти единодушни, че извършителите на повечето кражби от жилища са млади и спонтанни хора, които при вида на някой отворен прозорец или незаключена врата, вземат решение да извършат поредната си кражба. Обикновено този тип крадци рядко пристъпват с взлом – чупене на прозорци, разрушаване на прегради и т.н, което е свързано със силен шум, опасност от самонараняване и др. Наличието на здрави допълнителни брави също представлява преграда за тях.

Кражбите са насочени предимно към малки по размер вещи, парични суми или златни накити, които извършителите могат да изнесат със себе си и да не всеят подозрения, връщайки се на улицата. Редки са случаите, в които спонтанните крадци отнемат телевизори, микровълнови печки или други вещи от черната и бяла техника.

По тази причина ОДМВР – Бургас призовава всички хазяи или собствениците на хотели / без значение семейни или от по-голям тип/, да провеждат превантивни разговори с летовниците, като изрично наблягат на задължителното обезопасяване на ползваните помещения, чрез заключване на входната врата, както и затваряне на балконските врати и прозорци. Изискването да се заключва и входната врата при по-малките семейни хотели или кооперации също не е за пренебрегване, защото е твърде възможно извършителят на кражбите да е проникнал във вътрешността на сградата и ползвайки технически приспособления да отвори максимален брой помещения, от които да отнеме ценни вещи и пари.

Ако има балкон на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако той граничи със стълбището на сградата или със съседните балкони, има голяма вероятност крадците да проникнат от там, поради което и на тези места трябва да се обърне особено внимание.

Важно е в квартирите да не се държат големи по размер парични суми или ценни вещи, а да се ползват сейфовете към хотелите или други сигурни места. Необходимо е към банковите карти / кредитни или дебитни/ да не се съхранява ПИН-кода, за да няма след кражбата и допълнителни нерегламентирани транзакции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
71последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии