10.1 C
Бургас
сряда, октомври 4, 2023

Как да превърнем гея в хетеро – НАРЪЧНИК

Спомняте ли си зловещата терапия, на която подложиха Малкълм Макдауъл в „Портокал с часовников механизъм„? Може би смятате, че това е само художествена измислица. Нека припомним за тези от вас, които не са се докоснали до филма или книгата…

 

eyedropСлед като главният герой е арестуван и вкаран в затвора, правителството решава да му предложи участие в програма против насилието с цел приобщаване на престъпниците към обществото. Идеята е, прожектирайки му ужасяващи сцени под звуците на Деветата симфония, да развие непоносимост към насилнически действия. Като бонус героят на Макдауъл – Алекс, повръща всеки път, щом чуе произведението на Бетовен.

 

Сега си представете подобна ситуация, половин век по-късно в една от най-бързо развиващите се страни. Само че този път няма да лекуваме склонността си към насилие, а различната сексуална ориентация.

 

Център за психологически консултации в Шенжен предлага „трансформираща терапия“ срещу 1700 долара и гарантира, че за три месеца ще превърне всеки гей в хетеро. 24-годишният Лин, притеснявайки се, че родителите му няма да приемат това, че е „различен“, решава да изпробва услугите на клиниката.

 

Там младежът е облъчван с кадри, показващи гей ласки и принуждаван да повръща от инжектираните в него наркотици. Лечението включва и други техники, които Лин описва като психическо изтезание. Терапевтите там не спират да повтарят, че семейството му никога няма да му прости, както и това, че да си гей е неморално, затова се подлага и на електрически шокове.Ex-Gay3

 

Алтернативната наглед медицина или електротерапията се прилага, за да създаде отвращение. Терапевтите твърдят, че лечението има 70% успеваемост. Лин продължава да бъде гей, въпреки че е изхарчил всичките си спестявания за да се „лекува“, а сега страда от тревожност, безсъние, загуба на коса и тегло.

 

Терапията звучи смахнато, но тя остава далеч от големите градове. Страната отмени хомосексуалността като психично разстройство още през 2001 г. Днес в Китай се провеждат и традиционните по цял свят прайдове. В цялата страна има над 100 групи за подкрепа. Идеята, че хомосексуалността е лечимо заболяване, преобладава в селските райони и сред по-възрастното поколение.

 

Всички млади хора попадат под натиска да осигурят наследник, основен принцип, повлиян до голяма степен от конфуцианството.

От университета в Куиндао смятат, че 80% от младите гей мъже в Китай в крайна сметка се обвързват с жени. Тези, които имат подобни затруднения, са привличани за лечение в клиники като гореспоменатата. Там предлагат консултации и „лечение“ на хората, като записването може да струва и над 5 000 долара – цяло състояние за повечето китайци.

 

gayНа други места по света терапиите, които целят да превърнат гейовете, лесбийките, бисексуалните и трансексуалните хора в хетеросексуални, винаги са били дискредитирани. Американската психиатрична асоциация казва, че подобно „лечение“ води до риск от депресия, тревожност и саморазрушително поведение. Съветът по психотерапия във Великобритания нарича такива практики неетични.

 

В Китай, където подобни клиники по „преобразуване“ работят вече десетилетия, не е имало протести от медицински или официални лица. Подкрепа към „различните“ за пореден път демонстрира местна ЛГБТ организация, която провежда протести пред различни клиники. Членовете на групата скандират „Хомосексуалността не е болест!“, държейки плакати с подобни надписи. Активистите изпращат и писма до здравните бюра в градовете с подробности за клиниките, които предлагат тези незаконни според тях услуги. И досега нямат получен отговор. За да функционират и извършват процедурите, медицинските заведения трябва да имат специални разрешителни за уредите за лечение, като електрошоковете например. Малцина от тях обаче разполагат с необходимите документи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии