24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Стани богат, но на обща култура!

Цветан ЦветановПо правило смятаме, че общата култура е основно качество на сериозния човек в модерното общество на големия град. Да си специалист в областта си не е достатъчно, за да се наречеш „ерудиран човек“. Какво е необходимо тогава? В нашия наситен със свободнодостъпна информация, как можете да познаете високоинтелигентните и начетени хора?

 

Ето как – вкарайте ги в реалити формат и им гледайте сеира. В нашия случай – телевизионната игра „Стани богат“, която в началото на тази година стартира сезона си с благотворителното участие на публични личности. Политици, актьори, музиканти, Златки, всички те се състезават с въпросите на Ники Кънчев, за да съберат парички за деца-спортисти. Шоуто наистина е зрелищно. Толкова зрелищно, че да си кажем – „Ами… горките деца!“

 

Ники КънчевИскате пример – ето ви пример: този понеделник, актьорът Мариян Вълев (престъпният бос Куката в сериала „Под прикритие“) бе комбиниран шеговито с министъра Цветан Цветанов. Екипът достигна до 15 000 лв. Спъна ги не друг, ами Ницше, този лош лош батко, чиито идеи се оказаха толкова подвеждащи и нелогични. Разбирате ли, според господин Вълев, философът противопоставял Аполоновото начало на Зевсовото. Дионисий нямал място тук: „Че какво общо имат виното и разврата с Ницше?“. Аполон бил противопоставен на баща си, а Ахил не бил „никакъв“! Е, не е като това да се учи в училище по философия… (не, ама да) Доста е тъжно да „лъсне“ липсата на обща култура и познания у тези, които би трябвало да бъдат модел за подражание. Но още по-страшното е, че тези мъже не бяха в крак с някои събития от съвременния свят. И то от онези, които като захванат новинарските емисии и най-едрите заглавия, не ги пускат поне месец. Или може би те не гледат новини, понеже през половината емисия излъчват само тях. Но дори това би била достатъчна причина да следят медиите. Да следят какво се случва и извън собствената им атмосфера. Как е възможно да бъдеш публична личност и да не си в крак с това, което владее праймтайма (и оттук всеки член на обществото с телевизор и/или интернет).

 

РафиВ същото време, след като Ницше разчисти столчетата на богатството, на тях се настаниха Орлин Горанов и бургаската гордост – Рафи. Бих могла да заявя смело, че 20-годишното момче направо засрами предшествениците си в шоуто като показа не само умение да разнищва логически въпросите, но и достатъчно знания, както и това, че се интересува от новините и любопитките от света. Не му се опряха дори любимите на шоуто подвеждащи въпроси. Нека после някой заяви, че младежите от моето поколение и по-младите не са в крак с времето. Нека някой се оплаче, че ни липсва обща култура и знания! Музикантската двойка достигна до 10 000 лв и следващата седмица ще продължи да се бори с най-трудните въпроси в играта. При това, двамата изпълнители доста добре комбинираха знанията си и с лекота се катереха по списъка със сумите. 

 

Трябва ли да обобщаваме нещо въобще? По-добре да си запазим изводите за себе си. И да си опичаме умовете. Не живеем в откъснат свят и това, което се случва, може да не ни засяга пряко, но със сигурност не ни е излишно да се позаинтересуваме от него. Ако не за друго, то поне, за да не ни лъсват дефицитите. Ама не онези – бюджетните, с тях все ще се справим някак, а другите, тези на „горния етаж“. Те, ми се струва, са по-трудни за компенсиране. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии