25.1 C
Бургас
събота, юли 13, 2024

След атентата в Бургас: следствия, версии, развръзки.

бсИзминаха 5 дълги дни след разигралата се трагедия на летище „Сарафово“ до Бургас, където седем души загинаха след взрив в автобус, паркиран на терминала за пристигащи. Шестима от туристите са израелски граждани, другият е най-вероятно поставилият бомбата в багажното отделение на превозното средство. Репортер на Сложно.ком посети аерогарата, за да види как върви контролът към момента. Първоначалното впечатление е, че той е доста засилен.

 

Дълга колона от автомобили (посрещащи и изпращащи пътници) се вие още от главния път, като някои са паркирани буквално в храстите. Влизането в територията на самото летище си е чисто предизвикателство за нервите, тъй като патрулка стои на спирката преди входа, а на бариерите гардове проверяват личните карти на влизащите пеша и оглеждат с наземно огледало подкалниците на колите. 

 

бс

За да избегнат това забавяне, шофьорите предпочитат да спрат извън летището и затова не беше учудващо, че вътрешните паркинги са почти изцяло опразнени.

Вместо пасажерите да излизат от трите обособени за целта изхода, главното преддверие на сградата е оградено с лента, по която излизат всички новопристигнали, без значение от кой полет и държава са. Над навеса на изход номер 3 все още се вижда отпечатък от изхвърчалата глава с кръвта и космите на смятания за доставилия бомбата Мехди Гезли. Мястото, на което е бил паркиран гръмнатият автобус, е маркирано с тъмни следи вследствие на пожара, а любопитни очи все още се случва да се насочат натам. Навсякъде кръжат патрулки, полицейски коли, гранична полиция, униформени гардове и служители, които бдят за безопасното протичане на ежедневните дейности. В първия ден след отварянето на летището полетите се осъществяват с малко закъснение, което вече е ограничено до нормалното.

 

бс

Междувременно по форумите в Интернет текат горещи предположения за това кой е причинил атаките в Бургас. Появиха се твърдения, че Гезли не е действал сам и е имал съучастник, чийто фоторобот израелските власти вече разпространиха. Всява се паника, че вероятният спомагател на самоубиеца готви нов удар по Черноморието. Някои версии загатват за възможността Гезли да не е искал да бъде убит, а да е бил натопен и взривен с предварителна уговорка, за която той не е подозирал. Споменава се за опцията той в последния момент да се е отказал и да побягнал, веднага щом е подхвърлил раницата с тротила, а някой друг да е задействал взрива дистанционно. 

 

бс

Медиите дори спекулират с идеята бомбата да е гръмнала по-рано от предвиденото, тъй като ако тя беше избухнала след като автобусът е потеглил с всичките 45 души на борда, жертвите щяха да бъдат много повече, което всъщност е целта на атаки като тази, твърдят специалисти. Изобщо теориите варират от чисто фикционални екшън възможности до напълно практически осъществими планове.

 

Известен факт засега е, че летището функционира при изключително засилени мерки за сигурност и безопасност. Те може и да създават неудобство, но поне в голяма степен свеждат до минимум шансовете за второ покушение над туристи. Хората не са в паника, вършат си работата както при всеки друг ден, макар че във въздуха се усеща известно напрежение. Междувременно загиналият български гражданин Мустафа Кьосев беше погребан, а в село Юруково бе обявен ден на траур. Припомняме, че освен него, още една жена-българка беше тежко ранена по време на инцидента, но нейното състояние е стабилно.

        

1 коментар

  1. Лошо, че вече месец мина, а не могат да разкрият напълно атентата. Или пък знаят, но не казват на широката общественост. Но пък така само подклаждат разни слухове…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии