17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Сбогом, Уитни, Ейми, Майкъл!

Прохладният летен ден на миналата 2011-та година остана в историята със смъртта на великата британска певица Ейми Уайнхаус. Казвам прохладен, защото по това време се намирах в Обединеното Кралство, а там лятото не винаги е символ на задух, жарко слънце и лазурни брегове, както у нас. 

ейми

Въпреки че по това време всички медии на Острова са гръмнали с новината за кончината й, аз разбрах от български информационен сайт и в първия миг реших, че не съм прочел правилно. По-късно ми казаха, че по някои радиопредавания у нас са съобщили за инцидента едва в края на новините, сякаш става дума за развлекателна случка, като например за папагал, който се научил да кара мини-ски. А междувременно във Великобритания всички бяха разстроени от загубата на певицата. Това ме наведе на мисълта, че колкото и студени да са англичаните, те все пак таят някакво чувство за съхранение на националните си богатства. Защото Уайнхаус за тях беше точно такова. Съпоставих този случай с негов български еквивалент и установих, че хората в България могат да бъдат намразени дори заради и след смъртта си. Дотолкова ли паднахме?

         В съзнанието на някои хора обаче, Ейми Уайнхаус ще си остане страхотната джаз и соул изпълнителка, бореща се и отдаваща се до последно на своите демони. Преди да съдите, преди да злорадствате и да злословите за някой, който вече не може да се защити, се замислете, че той също е имал своя майка, която да плаче за него и свой баща, който да скърби също толкова силно. Още помня появата на родителите на Ейми Уайхаус по време на наградите „Грами“ тази година, когато баща й Мич изказваше съболезнованията си за Уитни Хюстън и разказваше за песента на дъщеря си с американския певец Тони Бенет „Тяло и душа“, която спечели награда за най-добър дует. Майка й Джанис само клатеше съкрушено глава и трепереше при спомена за детето си. Не само един удивителен глас си отиде, отиде си една дъщеря! Остава ни единственото успокоение – песните й. Слушайте Procrastination, Rehab, You Know I’m Know Good, Monkey Man, My Tears Dry On Their Own, Love Is A Losing Game и си спомняйте…

         Светлият празник на влюбените тази година също беше помрачен от смъртта на друг талант в музикалния свят – става въпрос за Уитни Хюстън и нейния мецосопрано, който ни радваше толкова истински. 

уитни

Освен дъщеря обаче, тя беше и майка. Нейната бурна любов с Боби Браун може и да я тласна към дрогата, но също така я дари с дъщеря й Боби Кристина, на която тя посвещаваше дните си. За жалост, негативните влияния се справиха със задачата си да я вкарат в гроба и ние бяхме лишени от едно от съвременните чудеса на света. Едва ли има нужда да споменавам, че I Will Always Love You ще остане завинаги след нея и ще ни припомня за Уитни. Този хит си остана нейна запазена марка, но защо да забравяме дуета й с Марая Кери When You Believe? Щерка й Боби Кристина намери сили да се изправи и да продължи по един или друг начин напред, но вече сама, без майка си. Що се отнася до майката на Уитни, Сиси Хюстън също преживява тежко нелепия край на дъщеря си. Тя е родител, а родители не могат да преглътнат едно-единствено нещо – да надживеят децата си. На колкото и години да са, за майките си те винаги ще си останат невръстни и недорасли. Такъв е житейският принцип.

         Скоро ще се навършат 3 години от загубата на непрежалимия Джако. Краят му бе също така неочакван и безславен като този на Ейми и Уитни. Причината за смъртта му се оказа повече от шокираща, но когато един глас, един талант, един човек вече го няма, какъв е смисълът да започваме да търсим причината? 

майкъл

Това няма да го върне. Майкъл Джексън остави 3 деца сираци, а милиони фенове по света разбити от мъка. Забележително е как личности като него оставят зад себе си толкова въпроси без отговори и забулени в мистерия скандали. Неговата кариера беше съпътствана именно от скандали, но тук не е мястото да ги обсъждаме. Въпреки това, те просто допълваха аурата му на гений и велик артист, точно както се случи с Уитни и Ейми. След неговото изчезване от това измерение, сърцето на майка му бе строшено на парченца, сестра му Джанет мина през различни фази на напълняване, а после и рязко отслабване, децата му изживяха мъката да разказват за него в минало време, но това е защото те гледаха на него като на свой брат, баща и син, а не като на известно лице от сцената.

         Причината да знам тези факти не е нечие доносничене от западните медии. Просто забелязах мъката в очите на семействата им, треперенето на гласа им и болката, която струи от думите им.

         Както каза Мич Уайнхаус, сега в Рая са се събрали добра дружинка от певци и за нас остава единствено да ги помним с това, което ни завещаха.

         Сбогом, Уитни, Ейми и Майкъл!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии