31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Ясна поляна – селото на границата между ведомото и неведомото

На днешния Илинден, след църковната служба в Люляково, разбрах как на местното читалище е отказана сумата от 1000 лв., за да може групата за автентичен български фолклор да отиде на честванията на 100 г. от погрома над тракийските бежанци. Официалният предлог – „няма пари“, нямаше как да ме убеди, защото това е единствената фоклорна група с оригинални носии, песни, обряди и възстановки от хора, преки потомци на бежанци в айтоско и руенско. Още повече, че току що се бях завърнал от едно мистично-очарователно посещение на село Ясна поляна, бях чул песента на Денка Тодорова „Що не ме ожениш мале ле“, тамошната читалищна секретарка, бях отпил от аязмото на Св. св. Константин и Елена.

В рамките на проекта “Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“ ми се удаде възможност да посетя село Ясна поляна – селото на толстоистите, където вече 30 години се провежда Национален симпозиум по скулптура в дърво. В продължение на 20 дни българските творци Иван Чолаков, Никола Диков, Петко Генов, Христо Антонов, Стефана Чернаева и македонският им колега Иван Стоименов, пресъздават своите идеи върху дърво, превръщайки го в скулптурен шедьовър. И макар началото на това културно събитие да се крие в „напъните на социалистическата култура“, талантът на творците, неповторимостта на съчетанието между странджанската гора и дървените скулптури, постоянството и оригиналността са го направили традиция.

   Благодарение на читалищния секретар Денка Тодорова се запознах с идеите на първото „еко“ движение в България – толстоизма. Последователи на Лев Толстой през 1906 г. основават първата в колония проповядваща идеите на духовно израстване на личността чрез хармоничен живот близо до природата, ненасилие, любов, вегетарианство, толерантност и т.н. И макар тази инициатива да е просъществувала само 2 години, идеите на толстоизма продължават да „култивират“ много българи през ХХ век. Уреденият в читалището едноименен музей, пъстрата палитра от детски рисунки, атрактивната фолклорна група ми показаха един истински възрожденски дух.

   В центъра на селото, с накацали по стълбовете и покривите на къщите щъркели, от огромните дъбови трупи пред мен се създаваше изкуство. Отхвърчаха трески, чепове, кора и изпод ръцете на творците мъртвото дървото ставаше творба на духа. И макар човешките образи в дърво винаги да са ми навявали ужас, страшна мистичност и донякъде демоничност, усилията на творците, ентусиазмът им, оригиналността на замислите им, открехна друга представа в мен. И намерих сили и лудост да ударя клепалото в кръста пред храма на селото. Запалих свещ и се помолих за тези истински хора, отдали се на духовното, непреходното, изкуството и предаването на българския дух на поколенията.

   Отпих глътка вода от аязмото на Св. Св. Цар Константин и Елена, вдишах чистия странждански въздух, заслушах се в гласа на Денка Тодорова и сълзи потекоха от очите ми:

 

Що не ме ожениш мале ле,що ме не задомиш

– малък ли ме имаш, мале ле, или аджамия.

Или пари немаш, мале ле, къща да ми сториш,


Ни те малък имам, синку, ниту аджамия.

Алтъните син ще продам, къща да ти сторя,

къща да ти сторя, синку, къща чардаклия.


Ама ми е мъчну, синку, нали сме бежанци,

чузди сме чуздинци, синку, рода си немаме,

сватбари да дойдат, синку дар да ги дарувам…


   Защото преди 100 години край Ясна поляна са легнали уморени моите прогонени предци, носейки на плещите си теглото на бежанците. И въпреки това са успели да започнат нов живот, да запазят своя дух, традиции, обичаи; да станат общественици, творци, таланти. Пееше пред мен една потомка на тези бежанци, а в гората ехтеше сякаш техния глас, непреходен, безсмъртен, вечен…

   Усетих тогава, че именно съчетанието между мъртвото дърво и живия творчески дух, паметта за миналото и пеещото настояще, застиналите снимки и огънят в очите на странджанци е за мен Ясна поляна – селото на границата между ведомия и неведомия свят!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии