22.1 C
Бургас
сряда, юни 19, 2024

Пак пуснахме културата в канала

Свръхкомпетентно жури избра най-накрая логото, което ще придружава кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019. Новият победител обаче, повече навява мирис на канализация… logoВодоснабдяване и канализация, и успешно може да бъде използван за техен графичен знак. За справка сегашното лого на дружеството повече си кореспондира с Бургас, морето, сините вълни, отколкото финалистът, избран от 7-членното жури и петимата им помощници.logo1

Жалки аргументи в опит да защитят избора си изтъкват и самите оценяващи.

На първо място логото е оригинално, тъй като журито не е открило директни „заемки“ от вече правени неща. Явно използването на Моста, като един от символите на града, или пък Грамофона, са „заемки”, или пък не. Сред участващите имаше такива, които отпращаха към логото на фестивала „Включи града” или логото на един от бургаските новинарски сайтове.

Визуализацията на буквите напомняла за море, вълни и птици, без директно да ги илюстрира. Това вече го коментирахме – повече напомня на множество скачени коленни сглобки, които водят незнайно къде фекалните води.

Логото било и универсално, понеже в него били смесени изписването на кирилица и латиница. Според журито това предполага успешно разчитане на интернационално ниво, но пък затруднява множество от съгражданите ни.

pensl1Използването на два тона синьо в изображението е минималистично и стилно, като по този начин е избегнато клишираното „кокетиране” с цвета. Какво ли биха казали останалите кандидати, които са си позволили лукса да се развихрят с палитрите?

Не на последно място логото e отражение на младия дух, съвременността и иновативността като отличителни характеристики за Бургас. То показва и стремежа на Бургас да се превърне в център на съвременния прочит на културата. Съжалявам, че не искам младият ми дух да се отразява с подобно нещо. Непонятно е за всички и по какъв начин това лого демонстрира стремежа на Бургас да стане евро-център на културата. Нека поне имаме нужната култура да си пуснем водата в тоалетната…

ECC

 

logo2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии