23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Професия Блогър – епохата на уеб журналистите

Някога в градовете имало само по една медия – скромно вестниче с 4 страници, в което се побирали новините, цените и даже некролозите. После вестничетата порастват в телевизионни империи, издателски къщи. Появява се терминът „Четвърта власт“ и всички започват да говорят за силата на медиите, техния авторитет и тежест в обществото, способността им да диктуват мнение.

Професия Blogger

Днес вече всеки от нас има свободата да се изказва. 21-ви век е времето на Интернет, vox populi и свободния достъп. Все повече хора се превръщат в любители-журналисти и създават блогове, и се достига до там, че обществото на блогърите става все по-внушително и влиятелно. Списването на онлайн дневник се превръща в професия, която поставя личността в ролята на говорител и водач на общественото мнение.

Всъщност терминът „блог“ звучи сложно и професионално. А това далеч не е така. През 90-те години на ХХ век, в САЩ се създава първообразът на блога от Джон Бъргър под именованието „web log“, което тълкуваме като „онлайн дневник“. Терминът се превръща в игра на думи – от web log – we blog. Едва през 1999 Питър Мерхолц съкращава и въвежда окончателно Блог, със значението – онлайн дневник, а думата дори влиза в речниците през 2004 г.

Блог платформи

През август 1999, се създава и blogger.com, най-голямата платформа за блог-сайтове, предлагаща различни темплейти, интерактивни възможности и достъпен текстов редактор. През годините се създават още няколко подобни, но Блогър, закупена по-късно от гиганта Google, си остава най-развитата и популярна такава.

Днес Блогът е широко популярен. Едва ли има човек, който да не е посещавал такива. Според статистиките, към началото на 2011г. съществуват близо 160 млн. блогове. Авторите и темите са различни – лични дневници, наука, изкуство, политика, икономика, маркетинг и реклама, корпоративна информация и т.н. Всъщност дори държавната администрация се възползва от предложената възможност. Една от първите държави с официален блог е Израел, която публикува новини и информация за предстоящи събития на своя собствена блог-страница. От друга страна, Турция и Пакистан пък отричат платформите и дори ги забраняват, наред с youtube.com и други популярни интернет портали.

Множенето на личните блогове обаче, поставя и един друг въпрос. Ако всеки случаен интернет потребител може да създаде своя страница, където да публикува коментари по обществени въпроси, това дава на блога статут на медия. Създават се т. нар. уеб-журналисти, които разпространяват информация и мнения, образувайки едно силно кибер общество, чиято сила нараства всеки ден. Остава въпросът – дали това застрашава професионалните медии и до колко влияят тези сайтове на общественото мнение. Възможностите за реклама и приходи от блоговете определят появата на още една нова професия – онлайн блогър.

Киберчовекът

 

Какъв е профилът на този нов кибер човек? Той е образован, от големия град, с достъп до информация, въображение и нужда да бъде чут, работи в различни сфери, на различни позиции, но в онлайн пространството това не го определя.

Повечето потребители на платформите споделят, че са създали страниците си, за да споделят мнението си по важни за тях въпроси, да популяризират каузи и да поставят дискусии. Така те се превръщат в импровизирани медии, които налагат определен стандарт на свободно слово и противопоставяне. Блогърите започват да утвърждават своето място в обществото, превръщат се в популярни лица, които все по-често насочват вниманието ни към важни теми и дискусии, организират онлайн гражданско общество, което може би ще се превърне във фактор. Каква ще бъде съдбата им, ще разберем с времето, но професията блогър определено е вече факт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии