24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Най-лошите майки сред животинския свят

Списание DiscoveryNew направи класация на най-лошите майки сред животинския свят. Вижте тези потресаващи факти и действителни истории.

Най-лошите майки сред животинския свят1. Мустакат тамарин. Тази маймунка със сигурност има лоша слава сред царството на животните, а родителското й поведение няма да бъде удостоено с почести в деня на майката. Майката тамарин понякога собственоръчно убива своите новородени отрочета. Чрез редица изследвания и генетични анализи учените доказват, че тя действително е способна да отнеме живота на своето потомство. Това се дължи на факта, че те самите имат лоши перспективи за оцеляване, поради социалния поведенчески модел на определени групи. Въпреки това, този жесток акт на детеубийство изглежда ужасяващ. Понякога майките просто взимат детето си и го хвърлят на земята от най-високия клон на дървото.


2. Шимпанзето. Най-лошите майки сред животинския святМайките на шимпанзетата понякога се съюзяват с дъщерите си, за да убиват други майки. През 1970 година експертът Джейн Гудол документира варварското поведение на една двойка примати – майка и дъщеря. Заедно със своя екип Джейн наблюдава как шимпанзетата не само убиват, но дори и изяждат две от малките на други женски. Това е доказателсто за истински канибализъм. Учени от университета „Сейнт Андрюс” в Шотландия обаче вярват, че тези актове на убийства се извършват основно от майките, принудени от обстоятелствата да се състезават с цената на всичко за своята територия и прехрана. Не всичи шимпанзета са жестоки убийци.

 

3.Птицата Zebra Finch.Най-лошите майки сред животинския свят Тези симпатични птички са полигамни същества и обичат да изневеряват. Мъжките и женските могат да гнездят заедно, създавайки поколение и здрави семейни връзки, но това въобще не означава, че няма да кръшнат от гнездото, за да се чифтосват и с други двойки. Това не ги прави непременно лоши родители, като изключим факта, че полигамността почти винаги се наследява от децата им. Поведението на тези симпатични същества се наблюдава и при човека. Статистиката ясно сочи, че полигамните родители отглеждат синове и дъщери, по-склонни да иневеряват и кръшкат от семейното ложе, за разлика от моногамните семейни двойки.


4. Кенгуруто. Най-лошите майки сред животинския святКогато времената са трудни за женските кенгура, те са готови да поемат риска и да жертват живота на своето поколение, за да спасят своя собствен. Това се наблюдава в случаите, когато майките имат цели три отрочета в различни етапи от своето развитие и съзряване: едно, което се намира все още в тялото й (кенгурата са двуутробни животни, бебето се ражда много малко и недоразвито, прилича на червей и трябва само да пропълзи и намери пътя до торбата на майка си); едно в торбичката и едно, което живее самостоятелно, извън нея. Умиращото от глад и физически изтормозено кенгуро-майка би могло да изостави най-зрялото си отроче и в същото време да се отърве от торбичката, което би довело до възможната смърт на останалото й потомство.

5. Лъвицата.Най-лошите майки сред животинския свят  Когато мъжкият лъв превземе прайда, той може да убие малките на женските (които не са достигнали полова зрялост), за да се отърве от конкуренцията си. Лъвиците много често отказват да се съпротивляват на тези жестоки действия и позволяват това да се случи, иначе самите те рискуват да бъдат убити от силния цар на животните. След като конкуренцията е отстранена, доминиращият мъжки изгражда напълно ново семейство с лъвиците, които му раждат потомство.


6. Голямата Панда. Най-лошите майки сред животинския святС тегло до 100 килограма, тези миловидни животни имат невероятно миниатюрно потомство. Новородените и напълно беззащитни мечета се раждат слепи и тежат само 100 грама. Наблюдавани са инцидентни случаи, в които майките панди неволно стъпват върху своите малки или се претъркалят над тях в съня си, което причинява неизбежната им смърт.

 

7. Морското конче. Всеизвестен факт е, че при морските кончета бремеността протича при мъжките, а не при женските индивиди. В този случай не можем да наречем морското конче лоша майка, защото женската всъщност не се явява майка, тъй като ролите са разменени. Бременността е изключително физическо предизвикателство за тялото на мъжкия, което той приема с охота. Женската снася яйцата в джоб, който се намира върху тялото на мъжкия, така че той поема нелеката задача да износи плода. Ех, защо ли и при хората не беше така?

 

8. Мравката Дракула.Най-лошите майки сред животинския свят Кралицата и работничките, съвсем заслужено спечелили си прозвището Дракула, пробиват дупки чрез здравите си челюсти в колониите на своите собствени ларви, хранейки се с кръвта на насекомите. За щастие, това кръвожадно поведение не убива ларвите, но едва ли им причинява кой знае какво удоволствие.

 

       9. Акулата Галапагос. Най-лошите майки сред животинския святМного акули консумират членове на своя собствен вид, а тази не прави изключения. Една гладна майка-акула не подбира особено своята плячка. Когато стане време за вечеря и хищническият й поглед се спре на по-малка и беззащитна от нея акула, която изглежда подходящ залък за трапезата, тя напада, без да се замисля дали случайно не задоволява първичния си глад със свой близък роднина.

 

10. Човекът. Най-лошите майки сред животинския святАко сте си мислили, че ще се измъкнем безнаказано от класацията, сте били в грешка. Именно хората съчетават качествата на най-добрите, но и на най-лошите майки сред животинското царство. Актрисата Джоан Крoфърд  например е била главна тема в книгата „Mommie Dearest“, в която е жестоко обвинявана от осиновената си дъщеря, че е злоупотребявала емоционално и физически със своите деца. Романът дори е филмиран през далечната 1981 година, носейки същото заглавие, а главната роля е изпълнена от актрисата Фей Дънауей.

Въпреки своята филмова слава, както много други известни личности, Джоан също е страдала от своите лични душевни проблеми. Една от дъщерите й неведнъж е изразявала мъката си относно трудния живот и нелеката съдба на своята майка.

Добрата новина е, че повечето майки, независимо дали са представителки на животинския свят или на вида хомо сапиенс, се отнасят към децата си с безрезервна любов, готови да сторят всичко по силите си, за да им осигурят светло бъдеще и добър живот. Нека вземем пример от тях, а не от гореспоменатите истории.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии