2.1 C
Бургас
неделя, декември 10, 2023

Със стихове, песни и морски бриз открихме „Алея на книгата“

     От вчера до 29 юaleq na knigataли включително, в морската градина в Бургас за втора година ще си имаме импровизиран панаир на книгата. Изложението „Морска алея на книгата“ събира 25 издателства, представящи своите книги в общо 11 шатри. Инициативата е част от стратегията на община Бургас за развитие и популяризиране на културния живот в града, а партньор на проекта е Асоциация „Българска книга“.

aleq na knigata 2    

 

Началото на книжния панаир бе поставено на откритата сцена на „Охлюва“, където „Алиса от страната на чудесата“ ни запозна с предстоящата деветдневна програма, а Лудият шапкар и Мартенският заек представиха танците и песните на талантливи бургаски деца.

 

 

     След това последваха представяния на книгите „Всичко започва от детството“ на Стела Даскалова  и  „Откровено за Айфеловата кула“ на Ваня Жекова.

 

     Най-разчувствана остана публиката от представнепознати улициянето на стихосбирката „Непознати Улици“ на Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд. С откровение и позитивност Мери стопли сърцата на бургазлии, като акцентира „какво богатство си имаме, че сме близо до морето.“ Стиховете, които тя е подбрала за първата си книга, са препратка към младежките й години в Бургас. Иммено в този скъп за нея период са създадени голяма част от художествените произведения. 

 

 

    Откриването на книгата бе стартирано от Румяна Емануилиду – редактор на „Непознати улици“ и много близка сродна душа на Мери. Освен че са родени на една дата, Румяна откровено сподели, че в лицето на Мери е намерила „своята духовна дъщеря“.

 

SAM 3994

 

    Част от приготвената за публиката изненада, бяха обичаните български актриси Деляна Хаджиянкова и Гергана Стоянова. Именно те прочетоха творбите на авторката, която емоционално заяви: „За мен беше празник да чуя своите думи от вас.“ И трите красавици от Бургас демонстрираха взаимна еуфория, че са се събрали на една сцена в родния си град, и изразиха съжалението си, че работата им ги е отвела в столицата и откъснала от „морския бриз“.

 

мери и миро    Безспорно обаче морето е в сърцата им, където и да се намират. Това е една любов, която не страда от физически параметри и това бе изразено с цитат от Хемингуей: „За него морето не беше то, а – тя!“. Стихове, пропити с вяра и разкриващи силния дух на Мери, предизвикаха размисъл у събралите се в публиката слушатели: „…под чадъра вали, а небето е сухо…“, „Когато ми се иска да заплача, жадувам да се променя…“

    А когато Миро засвири с китара, силният магнетичен глас на Мери се разля по цялата „Алея на книгата“. Песните „Ти ми обеща“ и „Ще успея ли някога да надбягам птиците“ са включени в новия албум на Мери Бойс Бенд – „Непознати улици“ 2012. Разбира се, нямаше човек от публиката, който да не запя с цяло гърло „отиде си лятото…“, а Мери с цялото си очарование се обърна към феновете: „Това е песента, която преди 11 години ни направи известни, защото вие я харесахте и решихте така.“

   След литературното четене и музикалния заряд, Мери отдаде цялото си внимание на фенове, като се снима и посвети поименно пожелание на всички желаещи.

 

ля

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии