22.6 C
Бургас
четвъртък, юли 25, 2024

Млади театрали възраждат комедия на Вазов

Постановката „Службогонци” на режисьора Румен Велев, по едноименната пиеса на Иван Вазов, можете да видите днес, 12 април, от 18 ч. в ДТ „Адриана Будевска”. Ако все пак сте решили да боядисвате яйца за Великден или сте се отдали на заслужена почивка, можете да посетите и следващото представление на 23 април от 19 ч., отново в Драматичния театър.

СлужбогонциКласическата комедия на Вазов е повод за най-новия спектакъл на Младежката Театрална Школа при МКЦ – Бургас. Под звуците на кан-кана пъстра менажерия от образи обграждат дома на едини министър в зората на българската държавност. Всички скачат, разкършват тела, пируват.. Като пир по време на чума се носят трелите на веселата музика.. Криза е, но какво е човек без забава и веселие? Тълпата иска хляб и зрелища.. Толкоз! И не е важно какво имат под шапките си. Важни са перата върху тях, също магазините, колите, жените… Звуците на кан-кана.. Животът е песен и танц! Животът е зумба! Но за да има всичко това, тълпата иска само едно – служба!

 

„Ах, служба, служба, слуууужбичка

Ох, мъни, мъни, мъни, мъъъничка..”

 

Пеят и играят в захлас. И разбира се, службите се уреждат под масата, на тъмно, с подобаващи дебели пликове… Менажерията от образи „расте, увеличава се всеки ден и час… Тъй е било досега, тъй ще бъде и занапред.. Всички участваме в разпространението на заразата.. Губим цели поколения, като ги правим неспособни за труд и честност.. Възмутително!”

Това го е казал Вазов преди повече от 100 години. За съжаление нищо не се е променило в манталитета на българина. Вазовите образи са ярки. Много ярки. И нелепи. Много нелепи. И смешни. Много смешни! Но, всъщност, на кого се смеем?

 

Заповядайте! Входът е свободен!

 

Службогонци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии