5.1 C
Бургас
понеделник, декември 11, 2023

Летище Бургас стана арена на терористичен екшън

Летище бургас18 Юли. Усмихнат летен ден, в който туристите се наслаждават на българските плажове. Поне така изглеждаше Бургас, когато утрото настъпи. През целия ден очевидци разказват за засиленото присъствие на Полиция и Жандармерия из улиците и крайбрежието на морския град. Но то някак не събуди напрежение у гостите и жителите до 17.30 ч, когато на Летище Бургас автобус пълен с туристи се взриви, оставяйки пейзаж, достоен за холивудски екшън филм. Версиите – или взривно устройство е поставено в самия автобус на фирмата превозвач, или самоделната бомба е била в багажа на някой от пасажерите. Информация от летището посочва, че полетът от Тел Авив е кацнал с 15 минути по-рано. Служители коментират, че ако втората версия е вярна, то щастлива случайност, добро време и опитен пилот са комбинацията, спасила стотици туристи, служители и посрещачи.

 

Летище бургасРепортер от екипа на Сложно.ком бе на мястото на събитието и разказва за ужасяващата картина и кървава баня, на които служители и туристи стават свидетели. Взривната вълна е с такава сила, че отхвърля стоящите покрай входа на терминала метри назад. След което се чуват само викове и паника. Очевидец споделя как секунди по-късно майка излиза от тоалетната на терминала и изпада в панически шок при вида на паркинга – децата й били в близост до взривения автобус. Реакцията на Гранична полиция е незабавна, пожарната безопасност пристига за по-малко от 5 минути, а линейките – за по-малко от 10. 

 

Летище БургасНачалникът на охраната на летище Бурас коментира, че мерките за безопасност са били завишени след получаването на информация за предстоящи терористични атаки, но така или иначе багажите на пасажерите се проверяват от летището, откъдето излита самолета. Непосилно е за българското летище да провери втори път всички багажи при преминаване на митнически контрол. Автомобилите, които влизат в зоната на аерогарата са стотици на ден и не могат да бъдат претърсени всички. Той коментира още, че подобни неща се случват навсякъде по света и можем да се успокоим с това, че липсата на други полети в този момент е спасила още много животи. За момента не може да бъде даден точен брой на жертвите и ранените.

 

Летище БургасПолетите към летище Бургас са пренасочени, а територията ще бъде отцепена поне до полунощ. Около  20 ч пристигна и президентът Росен Плевнелиев със спецекип, който да разследва експедитивно, за да могат затворените на летището служители да се приберат у дома, а туристите да бъдат откарани по резервациите си. Вероятно летището няма да обслужва полети още 24 ч., но детайли ще бъдат споделяни с медиите впоследствие. 

1 коментар

  1. интересно мие само да попитам от къде се добрахте до снимката когато сме раздава ли вода на пострадалите вътре на летището ?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии