18.1 C
Бургас
неделя, юни 23, 2024

Александруполис – градът с фара

Град Александуполис е малък град, намиращ се в североизточната част на Гърция. В България е известен още като Дедеагач. В него живеят около 55 000 души.

Историята на града е сравнително кратка, но интересна. Създаден е през 1850 година. На мястото на пристанищния град е имало само едно кафене. Толкова им е харесвало на рибарите заведението, че са се събрали и са си направили рибарско селище там.

https://slojno.com/media/k2/galleries/650/DSC_6587.jpgПроектът за града е направен от руски архитект и е един от първите османски градове с широки улици. През 1912 г. по време на Първата Балканска война, градът е освободен от турците и се превръща в егейското пристанище Александруполис на българите. Но през 1919 г., след слкючване на Ньойски мирен договор става собственост на Гърция. Доста объркващо е, защото всяка река, местност или забележителност си има българско, турско и гръцко име.

Една от забележителностите, която трябва да посетите е Александруполският фар. Той е вторият в света по-височина фар. Очаквате да прочетете, че висок 100-200 метра, но не! Височината му е 27 метра. Направен е от кръгли камъни и има вътрешна каменна стълба. При ясно време, фарът се забелязва от 40 километра.

Главната улица на града с нищо не се различава от българските такива. Кафенета, хапване, пийване, магазини и сладкарници. Интересен е фактът, че почти няма магазин с букви на латиница. Всичко е изписано с гръцки букви, и в началото е малко стряскащо. Менютата в ресторантите и кафенетата са само на гръцки. Да си поръчаш кафе и закуска си е цяло чудо, ако не владееш гръцки. Гърците са патриоти и не толерират другите езици.https://slojno.com/media/k2/galleries/650/DSC_6632.jpg

Малко стряскащо е в началото, че в Гърция всички се движат с мотори. От тийнейджъри до баби и дядовци. Мотори има паркирани навсякъде. Шофьорите на автомобили, не са особено толерантни към пешеходците, така че пресичайте внимателно, за да не стане гаф.

Ако сте фенове на рибата и морските дарове, ще ви допадне импровизираният пазар на пристанището. Има прясно уловена риба и октоподи. В тази държава, всички ядат и готвят октоподи. Може да ги видите сварени, печени, мариновани или на шиш.

Ако ви предстои посещение на град Александруполис, или изобщо в Гърция, ще ви предложим един бърз курс по-четене на гръцки. Опитайте се да ги наизустите! Когато се върнете в България, ще сте ни много благодарни, че не сте останали гладни и жадни 🙂

 

Гръцки букви и транскрипция

Α, αlfa) → Произнасяме като „А“

Β, β (beta) → Произнасяме като „В“

Γ, γ (gáma) → Произнасяме като „Г“, ногълено… като звучно „х“. Образува се там,където правим гаргара.

Δ, δ (délta) → Произнасяме като „Д“, нозъбно… с поставен между зъбите език, по-близо до горните, но без да се допира дотях.

Ε, εpsilon) → Произнася се като „Е“Ζ, ζ (zíta) → Произнася се като „З“

Η, ηta) → Произнася се като „И“

Θ, θ (thíta) → Произнася се като „Т“, нозъбно…както и „Δ, δ (délta)“

Ι, ι (gióta) → Произнася се като „И“

Κ, κ (kápa) → Произнася се като „К“

Λ, λ (lámda) → Произнася се като „Л“

Μ, μ (mi) → Произнася се като „М“

 Ν, ν (ni) → Произнася се като „Н“

Ξ, ξ (ksi) → Произнася се като „КС“

Ο, οmikron) → Произнася се като“О“

Π, π (pi) → Произнася се като „П“

Ρ, ρ (ro) → Произнася се като „Р“

Σ, σ (sígma) → Произнася се като „С“

Τ, τ (táf) → Произнася се като „Т“

Υ, υpsilon) → Произнася се като „И“

Φ, φ (fi) → Произнася се като „Ф“

Χ, χ (hi) → Произнася се като „Х“

Ψ, ψ (psi) → Произнася се като „ПС“

Ω, ω (oméga) → Произнася се като „О“

 

Тествайте се:

Александруполис на гръцки: Αλεξανδρούπολη

Солун на гръцки: Θεσσαλονίκη, Тесалоники

Добро утро! на гръцки Καλημέρα, калимера.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии