19.1 C
Бургас
петък, септември 22, 2023

Как да попълним данъчната си декларация

Започна и тазгодишната кампания по подаването на личните данъчни декларации за доходите на физическите лица. Пред всички ни стои трудността по попълването на този „червен” формуляр. Кое – къде? Как точно да се изчисли? Лутането ни води в крайна сметка до „девета глуха” и… Ето какво можем да направим, за да попълним тази декларация вярно и безпроблемно, а и при това безплатно!!!

Вариантите са три:

1. Отивате в Териториалната дирекция на НАП, вземате си формулярите от служителката, която ги раздава и търсите с поглед данъчна служителка с нарочен бадж на гърдите. Или просто виждате къде има най-много скупчени хора, на които им се обяснява. При по-голям късмет и ако не е краят на април (когато е крайният срок), декларацията ви ще бъде буквално попълнена от тази служителка напълно безплатно. Носете си обезателно всички служебни бележки за доходите през 2011 г. и банково извлечение, ако имате превеждани някакви субсидии.

2. Ако поназнайвате малко от попъването на документи, то си изтеглете декларация с „бар-код”, която позволява да попълните вярно и прави автоматично изчисленията по документа. Важно е да знаете кой доход в кое Приложение да декларирате. За всеки доход следва да имате служебни бележки или поне банково извлечение, че ви е изплатен през 2011 г. За трудовите доходи попълвате Приложение 1, за останалите доходи – Приложение 3, а ако сте ЕТ – Приложение 2. Регистрираните за патентни дейности – Приложение 7, а за всички останали доходи – Приложение 6. Четете формулярите внимателно и те сами ще ви водят (като в „Книга-игра”)

3. Ако не ви се чака и не искате да се тормозите, да си губите времето или просто малко ви е „шубе”, упълномощете някой. Обикновени винаги се намира някой познат, който ще ви направи тази услуга (предложете му заплащане, все пак той „излиза на фронта вместо вас”). Упълномощаването става в самия формуляр на данъчната декларация. Важното е да осъзнавате, че така ставате зависими от неговите грешки при попълването.

И все пак, бъдете спокойни. Данъкът е само 10 % и се плаща до 2.05.2012, а след това можете да си го изплащате с лихвата, която не е голяма.

За нищо на света не си мислете, че можете да минете без данъчна декларация (освен ако през 2011 г. сте работили само на трудов договор при 1 работодател), ако имате доходи. Почти няма доход, който да не се декларира, поради което неподаването на данъчна декларация своевременно или нейното погрешно попълване (с укриване на част от дохода ви) ЩЕ ВИ ДОНЕСЕ ПО-ГОЛЯМА ГЛОБА, отколкото самия данък.

 Помнете: ОТДАВАЙТЕ КЕСАРЕВОТО – КЕСАРЮ, А БОЖИЕТО – БОГУ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии