14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Гневно за правописа на съвременната младеж

обяваБез излишно въведение започвам директно – уважаеми младежи, не се пише „сигОрен“, а „сигУрен“. Забравете за „теП“, защото правилното е „теБ“. Избийте си от задръстените с чалга и силикон главици думите „селЕния“, „дроП“, сОПтитри“, „иЗкам“, „немога“, готЕн“ и т.н., ЗАЩОТО МЕ БОЛЯТ ОЧИТЕ!

         Така… Сега да започнем на чисто. Скъпи читатели, ден подир ден наблюдавам тези инак хубави деца с много плочки по коремите, татуси на баджаците, силиконче в устните (или поне с мечти за такова) и това, което виждам, никак не ме очарова. Вярно е, че в повечето случаи, те са само 2-3 години по-малки от мен. И тогава се питам – защо, аджеба, пишат като 3-годишни? Кой сбърка? Учителката по БЕЛ от 6-и клас г-жа Боли Ме К*ра За Вас ли?

         Едва ли… Женицата все се е опитала нещо да им вкара в кратунките златни, ама иди чети „На прощаване“ при положение, че Преслава ще тресе мощна гръд тоя петък в „Син сити“. То вече е и късно за морал, пък и кой съм аз, че да го чета? Аз, когато трябваше да чета нещо и да науча как се пише думата „кръГ“, го направих. А пак държа да подчертая, че тогава Преслава вече беше известна.

         Кристално ясен ми е споменът от 10-и клас, когато една сутрин се събудих с готовност да тръгна на школо, но в последния момент се сетих, че не бях чел един разказ на Йовков, който ни беше даден за домашна работа. С разтреперани ръце разгърнах тежката читанка и седнах на едно празно място в автобуса, а погледите, които събрах тогава, сигурно бяха повече, отколкото ако бях изскочил от празнична кутия само по прашка и розова панделка на главата. Тогава си помислих, че съм болен, различен, сбъркан и роден в грешната епоха. Сега вече съм убеден, че съм такъв.

         контролнаИнтернет налага нов модел на общуване – писмения, колкото и децата днес да не обичат да четат и да пишат. Налага им се, защото киберпространството ни предлага този най-ефикасен и бърз метод на комуникация. Защо тогава (при наличието на толкова текстове за четене и писане) все още срещам думата „мъЖ“ написана „мъШ“? Ще да е заради проблемния модел, нали? Те всички гледат един от друг, те четат чуждите текстове, в които е написано „долО-горе“ и съответно пишат „хляП“. Още по-зле са онези сладуранчета, дето не знаели кой бутон от латинския на клавиатурата на коя българска буква отговаря и затова пишат „az sam vka6ti”. Яко, нали?

         „КУмОнизма“ ли ни е виновен пак?

         Ни мислъ!

         По-скору унанизма!

         Ай сиктиризма!

         Omruzna mi da pi6a, lek. Haha, manqk, tis i ebati liceto!

         Krai!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии