11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 30 Май

Яйце ФабержеСлънцето заблестя тази сутрин като скъпоценен камък, след тъжните дъждовни дни. А като заговорихме за блясък, в архивите открихме, че на днешната дата е роден Петер Фаберже – бижутерът на Руската империя, известен със своите декоративни яйца. Първото от серията произведения, Фаберже прави по поръчка на император Александър ІІІ, който иска да поднесе на съпругата си специален подарък по случай Великден – декорирано със скъпоценности великденско яйце. След това, за царското семейство бижутерът прави над 50 яйца – всичките украсени със злато, сребро, малахит, кристал, топаз и т.н.

 

30 Май е рождена дата и на Биг Бен – камбаната на Уестминстърския часовник иззвънява за пръв път през 1859 г. Първоначално, името е дадено на самата камбана, но по-късно става общо наименование на часовниковата кула. Днес това е сред най-посещаваните места в града, негов символ и действащо лице в повечето филми, чието действие се развива в Лондон.

 

Прегърни котката си!На тази дата излиза и първият брой на първия вестник във Франция – La Gazette. Освен това, ако сте чудили какъв повод за празник да си измислите днес, това е денят на предизвикателството. Така че осмелете се да предизвикате себе си или друг в интересно приключение.

 

Още, не забравяйте домашния си любимец на 30 Май, защото е Денят – Прегърни котката си! Съчетан с „Полей цвете!“, където и да е връзката. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии