23.8 C
Бургас
събота, юни 22, 2024

Днес е… 16 Май

 

Том КрузПомните ли последната си „екранна любов“? Онзи секси актьор/певец, който разтуптяваше сърцето ви, всеки път, когато зърнете лика му. Е, дори вече да не се увличате от филмови звезди, едва ли можете да отречете, че от време на време поглеждате с влажен поглед към ТВ екрана. Ако не беше днешната дата, обаче, нямаше да плакнем очи по Том Круз. Защото на 16 Май 1986 г. е премиерата на Топ гън, един от филмите, направили го известен. За феновете (и особено фенките) на Том Круз ще споменем, че тази година се очаква премиерата на 3D-лизираната версия (конвертирана от 2D в 3D) на Топ Гън.

 

Но нека се върнем и по-назад в историята. На тази дата, през 1770 г. Луи ХVІ се жени за Мария-Антоанета. Дали са похапнали пасти на сватбата?

 

Отново на 16 Май е демонстриран първият лазер. Той е „произведение“ на Теодор Майман. По това време (60-те години) се смята, че изобретението ще има много приложения, предимно с военни цели, но днес е най-използван в медицината. А, като заговорихме за медицина, на тази дата пада първата жертва на СПИН. Или поне първата записана в архивите. Това е младежът Робърт Рейфорд от САЩ. Точната диагноза му е дадена много след 1969 г. (когато умира), след като болестта е вече известна на медицинското общество.

 

Виктор КрумИ, за да се разведрим малко, днес тортичка ще хапнат (пък може и да почерпят) изкусителната Мегън Фокс, предпоследният Бонд – Пиърс Броснън, както и горещият Дейвид Бореанас (познат ви като Ейнджъл от Бъфи, убийцата на вампири или агент Сийли Бут от сериала Кости). О, за малко да забравим и „българската следа“ в Хари Потър – Станислав Яневски. Честит да им е празникът!


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии