-0.9 C
Бургас
понеделник, януари 17, 2022

Днес е… 7 Март

В хода на историята най-обикновените дни са тези, които пълнят учебниците. И ако повярваме, че един човек може да предизвика с действията си отклонение в пътя на историята, то днешната дата определено е един от тези дни, които се отличават последиците от събитията, случили се в него.

Александър БелНа 7 март през далечната 1530 г. папата официално отказва да узакони развода на английския крал Хенри VIII с Катерина Арагонска. С този си отказ той отхвърля и признаването на новия брак на владетеля с Ан Болейн. Това прави Хенри грешник в очите на църквата и съответно е предпоставка за отхвърлянето на Католицизма от англичаните. Вместо него се появява Англиканската църква.

Повече от три века по-късно, отново на 7 март, Александър Бел патентова своето най-голямо изобретение – телефона. Идеята за създаването на апарат, който да предава звуци на далечни разстояния, е разработвана от още двама учени – Антонио Меучи и Йохан Райс. Нещо повече, самото наименование „Телефон“ (от гр. теле – далече, фон – звук) е дадено именно от Райс. Но конструкцията, която най-много се доближава до днешната ни представа, е дело на Бостънския професор – Бел, който получава и патент за уреда.

Азис

 

Днес, в нашия си XXI век, В Албания празнуват деня на учителя. А у нас, с торта ще се почерпи Азис.

 

А на нас ни остава да намерим повод да се усмихнем днес и да си направим 7 март ден със страхотни спомени, който да остане в собствената ни история.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
69последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии