25.1 C
Бургас
петък, юли 12, 2024

Днес е… 8 Април

А най-вече, днес е Цветница. Празникът се отбелязва в неделята след като Иисус Христос възкресява Лазар, точно седмица преди Великден. Денят е свързан с влизането на Иисус в Йерусалим. Вярващите го посрещат с маслинови и палмови клонки, цветя и песни. Като цар и спасител, божи син и носител на мира. Нашата църква е заместила палмата и маслината с върбови венци и пролетни цветя. Осветените клонки вярващите носят у дома за здраве и против злини и беди. Вярва се, че тъй като върбата е сред първите дървета, които се пробуждат, то тя ще пази дома. Освен това, някои култури виждат у нея и мъдрост.

 Върбова клонка

Цветница е и празникът, в който момите гадаят кога ще се омъжат. Пускат се китки и венчета от цветя по реката и чиито венец не се запре никъде – то тази девойка ще се задоми. Хайде де, какво чакате – марш към реката!

 

Мирът на Пикасо

Интересното е, че тази година Цветница съвпада с източния празник – рождението на Буда. А той пък се отбелязва с ежегоден Фестивал на цветята. Така е, пролет, зеленина и радост. Дори да не ви е много близка християнската (или пък някоя друга) култура, то няма спор, че цветята носят уют и настроение у дома. А лесно можете да си спретнете едно Фестивалче вкъщи с букет от нарциси и ароматни зюмбюли.

 

А ако не знаете, днес е и денят „Нарисувай птица“. А в САЩ пък празнуват деня на астрономията.

 

На всички цветя и дръвчета – честит имен ден! И очевидно на птичките също! Цветна неделя!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии