23.2 C
Бургас
сряда, юни 19, 2024

Днес е… 12 Април

Бил Хейли

Толкова много са причините, поради които можем да обявим епохата си за най-смелата до сега. Човекът на 21-ви век вижда, има, научава, докосва всичко, което пожелае. Съвсем скоро ще си правим междузвездни разходки. Но със сигурност трябва да си спомняме първия, имал привилегията да види небето, отвъд земната атмосфера – Юри Гагарин. На 12 Април 1961 г. той прави първото орбитално пътешествие с космическия кораб Восток 1. По този повод в Русия днес е денят на космонавта. А навсякъде по света се отбелязва Нощта на Юри. Освен това, отново на 12 Април, в САЩ е изстреляна и първата космическа совалка – Колумбия. Наистина, ден на космонавтиката и… защо пък да не кажем Звездобройците.

 

Но преди човекът да атакува космоса, на Земята се е родило едно друго явление – рокендролът. Да де, шантавите прически (ооо, мнооого шантави), лудите танци и музиката, която раздвижва краката. Денят се смята за рождена дата на рокендрола, понеже на 12 Април е издадена на плоча песента на Бил Хейли Rock around the clock. Хайде де, още ли не сте се разтанцували?

Монсерат Кабайе


 

Е постойте още малко, защото имаме и други поводи. На тази дата е родена оперната певица Монсерат Кабайе. Нейното сопрано е завладявало най-големите сцени – Ла Скала, Ковънт Гардън, Болшой Театър, дори стадиона Ноу Камп. Но освен, че Кабайе се превъплъщава в най-големите оперни роли, води майсторски класове и участва в множество благотворителни дейности, тя е и рок-почитателка. Ед ОнийлДоказателство за това е дуетът й с Фреди Меркюри – Barcelona, който се превръща в песен на Олимпийските игри през 1992 г.

 

На същата дата е роден и Ал Бънди. Така де, актьорът, който изпълнява тази роля в любимия сериал – Женени с деца, а именно Ед О’Нийл. Честитка и на него, а на вас – хубав ден!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии