11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 23 Май

След уплахата, която Западна България преживя вчера е време да се успокоим и отпуснем. Природата, казват, е като жената – никога не можеш да предвидиш как ще реагира и какви ще са последиците. Затова отпуснете се с чаша кафе и се отърсете от мрачните мисли. Най-страшното ще остане зад гърба ви. А сега нека се поразровим в архивите и да видим с какво е запомнен 23 Май.

 

Морски костенуркиСлед като преди около месец „спасихме жабите“, сега е ред на друго земноводно. Днес е Световният ден за защита на морските костенурки. Сигурно знаете, че тези симпатични животинки обикновено снасят яйцата си в пясъците на брега. Когато мъничетата се излюпят, те изпълзяват във водата, където оцелелите хищническите набези, порастват до големи костенурки. Да, но човешката дейност все повече влияе върху размножаването на тези видове. Ние завзехме хубавите плажове, завзехме дори и морето. Но на 23 Май е време да се позамислим как да помогнем на морските костенурки да „намерят пътя към водата“, тоест да продължат да се размножават.

 

Освен това, днес е и Световният ден на кръводарителя. Като дарим кръв, ние не само се грижим за собственото си здраве – тази кръв бива изследвана, а тялото ни се пречиства и възобновява, но и даваме възможност на друг човек, в най-трудния ден от живота му, да се спаси. Пък и, ако не друго, раздават шоколади.

 

Днес е и денят на Бони и Клайд. Така де, денят, в който те са убити от засада, организирана от Щатската полиция. Те са част от шайка разбойници и обирджии, които скитосват вътрешността на страната по време на Голямата депресия. Най-известни са с пламенната си любов, която им позволява да устоят на всичко. Тя ги превръща и в легенда. Разбойническите Ромео и Жулиета се запознават в провинцията, в къщата на свой приятел, и мигновено се влюбват. Според някои, именно тази любов кара примерното момиче Бони да се включи в бандата на Клайд. Е, рано или късно и те попадат в капана на полицията и биват застреляни над 50 пъти. Но тяхната история остава и до днес. А легендите са стотици и всички са почерпени от архивите. Снимки, писма, поезия и лични вещи… Около днешната дата се организира и фестивал в тяхна чест, който се провежда край магистралата, където са убити. Ето, ние пък ще ви поздравим и с песента на Бионсе и Джей Зи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии