18.1 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Днес е… 23 Април

Ути Бъчваров

„Ииии малко черррррно пиперрррче..“ Вероятно на всички ни се е забила тази реплика, с доста натъртено и продължително „р“. Аз лично, всеки път, когато погледът ми се спре на мелничката за черен пипер, се засмивам и в ушите ми изкънтява гласът на Ути Бъчваров. Но причината за тези дълбоки признания е именно предаването „Вкусно“, с което Ути се прочу. Първият епизод от кулинарната програма на БНТ се излъчва точно на днешната дата – 23 Април 1997 г. А като заговорихме за черрррно пиперррче, днес на Бермудските острови е Денят на пипера. Как ли по-точно се отбелязва такъв празник? С много пипер, сигурно.

 

Денят на книгата

Освен това, на 23 Април са родени Уилям Шекспир, както и художниците Джоузеф Търнър и… Иван Мърквичка. Както и Барбара Стрейзънд. Но като споменаваме Шекспир, трябва да отбележим, че освен рождена, това е и датата на смъртта му. Отново на 23 Април, с живота се е разделил и Мигел де Сервантес. В чест на Сервантес, Шекспир и де ла Вега, ЮНЕСКО обявява тази дата за Ден на авторското право и книгата, който се отбелязва от 1995 г. Отново в тяхна памет, в Испания пък, този ден е посветен на любовниците, които си разменят цветя и малки подаръци. Романтично, а?

 

Денят на бирата

 

Не толкова поетичен, но пък доста примамлив е 23 Април и в Германия, където днешната дата е Национален ден на бирата. Наздраве от нас! И с мярка, нали знаете!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии