25.1 C
Бургас
петък, юли 12, 2024

Днес е… 25 Май

Компютърен маниякЧестит да е 25 Май на всички компютърни маниаци и геймъри. Днес е техният официален празник. На тази дата именно, през 1977 г. се състои премиерата на кинохита на Джордж Лукас – Междузвездни войни. Всички джедаи и почитатели на учителя Йода – нека силата бъде с вас! Освен това, всички фенове на галактическите приключения имат още един повод да празнуват днес. 25 Май е обявен за Световен ден на хавлиената кърпа. Преди да сте се зачудили какво е общото, ще ви дадем един цитат: „Може би най-полезното нещо, което може да притежава един мездузвезден пътешественик, е хавлиената кърпа„. Досетихте ли се вече? Е, няма значение, ние пак ще ви припомним, че авторът е Дъглас Адамс, който написва тази фраза в книгата си Пътеводител на галактическия стопаджия

 

Феновете на Мол-овете също могат да (се) почерпят днес, защото на тази дата, през 1848 г., е открит първият универсален магазин (първообраз на Мол-а) в САЩ. Не е ли това достатъчна причина да изпразним портфейлите в лъскавите магазини? Отново в САЩ, на 25 Май стартира първият ТВ канал, излъчван от университета в Хюстън.

 

НДКУ нас пък, на 25 Май 1975 г. започва строежът на НДК – домът на културните мероприятия в България. Като заговорихме за култура, днес е и денят на Степ танца. Почук, почук с лачените обувки по този повод!

 

И малко пикантерия, на тази дата (1845 г) писателят Оскар Уайлд е осъден на 2 години каторга, заради „непристойното си поведение„, а именно хомосексуалните си наклонности, които по това време са смятани за висша форма на разврат. 

 

Малко по-южно от нас, днес е Денят на Африка, посветен на културното богатство на африканските страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии