14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 24 Май

24 Май„Върви, народе възродени! Към светли бъднини върви!“ Сякаш тези думи ехтят днес, когато празнуваме Деня на славянската писменост и култура. Навсякъде цари майска еуфория, абитуриентски трепети и сякаш въздухът ухае на букети цветя, които учениците поднасят на учителките си. Честит празник!

 

Освен това, ще се поздравим и ние от екипа на Сложно, както и нашите колеги, защото днес е Денят на българската журналистика. Вярно, че сме се появили по-късно на света, но пък за сметка на това, по нищо не изоставаме от него. Затова честит празник, бъдещи, настоящи и бивши журналисти! Изпълнявайте дълга си с желание, вдъхновение и не забравяйте мотото „Всичко може да бъде казано, зависи кога и как!“

 

В Европа 24 Май също е празничен. Днес е денят на парковете – зелените оазиси, които ни спасяват от градския шум и прашната жега на улиците. Защо да не грабнем обяда си и да не поседнем в парка! Може да споделим и чаша кафе с приятели на открито, понеже в Бразилия отбелязват Празника на кафето.

 

ЕвровизияНа тази дата се е състоял и първият конкурс Евровизия през далееечната 1956 г. Той се е провел в Швейцария и е бил организиран от Европейския ефирен съюз. Идеята на концерта е, след тежките Световни войни, разкъсали Европа, страните да се обединят около забавна и интересна инициатива. Победителят бил, разбира се, Швейцария с песента „Рефрен“. Оттогава рекорд за най-много победили песни държи Ирландия с цели 7 победи, а след това Англия, Франция и Люксембюрг с по 5. С нетърпение очакваме да видим тазгодишните претенденти и стискаме силно палци на Софи Маринова, която ще ни представи в Азербайджан.

 

На 24 Май 1883 г. пък е открит Бруклинският мост в Ню Йорк. За времето си той е изключително смело начинание – най-големият висящ мост в света, строен цели 14 години. Цената на конструкцията е около 15 милиона долара. Днес мостът е един от символите на Ню Йорк, свързващ лъскавия Манхатън със спокойния семеен квартал Бруклин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии