11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 19 Април

Леонардо да Винчи

Човекът копнее по свободата. Абсолютната и безкрайна свобода. Някои я намират с протестно изяждане на цяла кутия сладолед Страчатела (как, никой друг освен мен ли?), други търсят екстремни усещания, трети пък намират по-странни начини. Днес ще ви разкажем за някои от тях.

 

На тази дата е осъществен първият скок с парашут от самолет. Геройството извършва Лесли Ървин през 1919г. И преди е използвано подобно изобретение, но най-високата точка за скок бил покривът на някоя къща, в краен случай – публична сграда. Истината е, че още Леонардо да Винчи скицира подобно съоръжение във формата на пирамида, при това още през 1483г. Още само едничък факт – сгъваемият парашут е изобретен от една от първите дами в този „занаят“ – Кете Паулус.

 

Ден на велосипеда

Някакви си двайсетина години по-късно, един учен във фармацевтична компания ще открие къде-къде по-практичен начин за летене сред звездите – наркотичното съединение ЛСД. Алберт Хофман изследва полученото вещество с идеята то да служи на медицината като лекарство, но бързо открива разните му там странични ефекти (които бързо стават главни и търсени такива). Днешната дата – 19 Април е свързана именно с първото умишлено приемане на този наркотик. Така де, Хофман е трябвало да се убеди до какви промени в организма води ЛСД. И тъй като под влиянието на съединението ученият се прибира на велосипед (сигурно виждайки дъги и феи), този ден е и обявен за Ден на велосипеда. Иди после открий посланието в този празник!

 

В Исладия пък, това е най-ранната дата, на която може да „се падне“ първият ден от лятото. Празникът се определя по следния начин – първият четвъртък след 18 Април е „Първо лято“. Е, честито ви лято в такъв случай. И ако се чудите как да отбележите, днес в Англия е денят на Игликата, така че ето ви и символично цвете, с което да усмихнете този 19 Април. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии