23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Днес е… 13 март

Днес е 72-рият ден в годината според григорианския календар. Денят е белязан с две важни космически събития. През 1781 г. Уилям Хершел открива планетата Уран. Вероятно повод рождения ден на Уран, 200 години по-късно на този ден в България се открива и обсерваторията в Рожен през 1981 г., която действа и до днес.

На този ден преди почти половин хилядолетие Кембриджският колеж в Съединените щати е преименуван на Харвардски университет. Всичко това се случва без от ръководството да предполагат, че техен ученик ще създаде най-дразнещата социална мрежа.

Братятя японци откриват официално най-дългия железопътен тунел в света, който се нарича Сейкан. Това се случва през 1988 г. 25 години по-късно е избран първият папа от Новия свят – Франциск.

Днес за патронния си празник да почерпят от музикалното училище „Панчо Владигеров“. Поздравления ще приемат израелският командос Йонатан Нетаняху, американският актьор Уилям Мейси, басистът на U2 Адам Клейтън и др.

Днес Православната и Католическата църкви отбелязват деня на свети Никифор, който е бил византийски духовник, патриарх на Константинопол. До нас са достигнали няколко съчинения на патриарх Никифор, от които за българската история са особено важни неговата Хронография и Кратка история.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии