24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Човекът – „социално животно”

Какво става след като току-що сме се събудили от сън, прибрали от работа или дълга разходка? Вариантите не са кой знае колко много, а най-популярен си остава Facebook!

Какво правите след като се събудите от сън? Отговорът на мнозина, запитани от нас, бе: „Да си включа компютъра, разбира се. Все пак трябва да проверя какво става из нета!“. фейсбукТака… Какво наистина „става из нета“? Първата работа на повечето младежи е да си цъкнат фейсбука и да погледнат новините или кой какво е написал, защо го е написал, ако им хареса да го споделят, да видят какви ги е свършило бивше гадже и т.н. Може би и как се е развила фермата или замъкът, или дали рибките са се излюпили в аквариума.

Не, трябва да видя на кое място съм в pokerface-а, абе с една дума да следим какво е положението в игра-ville. Резултатите от проведената от нас анкета на тема Какво правите докато седите пред компютъра, са просто плачевни. фейсбук43% заявяват, че ровят във facebook; скайп се нарежда на второ място с 25%; музика слушат 21%; с игри се занимават 7%; а с друга дейност – едва 4% (може би сред тях има поне един, който да ползва компютъра по работа).

Оказва се, че никой от запитаните не се възползва от цялостния капацитет на мрежата. Всеки разцъква и сръчква в социалната мрежа, вместо да загребе от океана от информация – било то да провери какво става по света, да се ядоса на не особено интелигентните ни депутати и министри или просто да прочете някоя книга.

фейсбукДа се върнем на главната ни цел – facebook, крадецът на свободно време и манипулатор на ума. С какво точно ни привлича тази социална мрежа? Може би с факта, че е редовно посещавана или пък, че има много игри, с които да се забавляваме и чат, в който да си контактуваме с нашите „приятели“. Тъй като и аз, като повечето ни читатели, съм „клиент“ на тази мрежа, един ден случайно попаднах на една картинка с текст „Фейсбук е като студентски хладилник – знаеш, че няма нищо вътре и пак го отваряш.“ Така си е. Едни и същи хора, едни и същи игри, едни и същи банални коментари. Замислете се какво правите в момента: обогатявате си речника или от скука ровите тук-там, за да намерите някоя нова пикантерия, която да разпространите из училище или да пуснете докато сте в компанията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии